Privreda

RS garantuje putarinu od 30 miliona evra godišnje

RS garantuje putarinu od 30 miliona evra godišnje
Foto: Velibor Tripić | RS garantuje putarinu od 30 miliona evra godišnje

BANJALUKA - Republika Srpska kineskoj kompaniji iz Šandonga daće koncesiju na 30 godina za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor, s tim da će Srpska garantovati naplatu putarine od 30 miliona evra godišnje.

To praktično znači da će kineska kompanija "China Shandong International and Tehnical Cooperation" svojim sredstvima graditi autoput dug 42 kilometra, vrijednosti 297 miliona evra, a obaveza Republike Srpske, pored toga da namiri pomenuti iznos za putarinu, biće i eksproprijacija zemljišta.

"Prvih pet-šest godina broj vozila neće biti dovoljan da izmiri te obaveze, ali će kasnije biti više nego dovoljan. U prvih pet-šest godina treba da obezbijedimo servisiranje tih obaveza. Smatramo da to neće biti problem. Riječ je o investiciji od 297 miliona evra. Pretpostavka je da će u početku naplata putarine pokrivati 50 odsto tog iznosa", rekao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Planirano je da autoput bude završen u roku od pet godina, s tim da se od potpisivanja koncesionog ugovora za dvije godine izvrši eksproprijacija zemljišta, a da sama izgradnja autoputa traje tri godine.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da su potpisanim protokolom sa kineskim partnerom na samitu 16+1, koji je održan u Sofiji, stvoreni uslovi da se traži saglasnost Komisije za koncesije RS, Vlade RS, Vlade Kine i mišljenje Pravobranilaštva RS kako bi se konačan koncesioni ugovor mogao potpisati u septembru.

"Time bi se stekli uslovi da kineska strana krene u realizaciju, koja podrazumijeva izradu projekta i obezbjeđenje finansiranja, dok bi obaveza Republike Srpske bila eksproprijacija", rekao je Trninić, dodajući da je otvorena mogućnost da se projekat izgradnje autoputa do Prijedora nastavi prema Novom Gradu i brzog puta prema Kozarskoj Dubici.

Trninić je rekao da je na samitu u Sofiji potpisan i Protokol o saradnji u vezi sa projektom autoputa Doboj - Vukosavlje i autoputa Vukosavlje - Brčko te da se dionica Doboj - Vukosavlje odnosi na koridor 5c, koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Zvizdićev uslov

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da je delegacija Srpske na samit 16+1 u Sofiji otišla na poziv kineske ambasade, kojoj su kineske kompanije delegirale projekte i sporazume koje treba potpisati.

On je rekao da je bh. delegacija, u kojoj su bili Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, bila protiv unošenja tih sporazuma u zvaničan protokol.

"Zvizdić je uslovio napuštanjem samita ukoliko projekti iz Srpske budu uvršteni u zvaničan protokol", rekao je Trninić dodajući da su iz tog razloga prije zvaničnog dijela potpisani sporazumi RS sa kineskim kompanijama te da je u zajedničkom saopštenju, koje su svi potpisali, između ostalog i to navedeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije