Privreda

RS i Srbija planiraju gradnju dvije HE

RS i Srbija planiraju gradnju dvije HE
Foto: N.N. | RS i Srbija planiraju gradnju dvije HE

MALI ZVORNIK - Republika Srbija i Republika Srpska planiraju u budućnosti da u gornjem toku rijeke Drine zajednički izgrade dvije hidroelektrane, Paunci i Foča.

Odluka o ovom projektu trebalo bi da bude donesena 29. avgusta, za kada je najavljena zajednička sjednica dvije vlade u Trebinju, poručeno je danas sa sjednice Mješovitog energetskog komiteta Republike Srpske i Srbije, održane u Malom Zvorniku.

"Procenjujemo da su to dva dobra projekta na dobrom hidropotencijalu koji j u obostranom interesu možemo zajednički realizovati i razvijati", kazao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

On je kazao kako su u pitanju hidroelektrane snage 95 megavata, a da bi vrijednost investicije iznosila 200 miliona evra.

"Definisali smo zajednički tim koji će raditi na ovom projektu, definisali smo korake koji su neophodni kako bi se projekat razvijao, a tvrdo smo dogovorili jedan intenzivan i dinamičan pristup razvoju tih projekata", kazao je Antić.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudastva RS, rekao je kako bi ovi energetski objekti bili građeni na partnerskim principima.

"Mislim da nema ništa veće i važnije od toga da građani RS i Srbije vide da mi zajedno radimo, da smo na jednak način posvećeni daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa kroz konkretna životna pitanja. Svaka investiciona aktivnost, svaki novi privredni objekat će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana, vrijednosti naše ekonomije, a mi ćemo kao društvena politička lica opravdati svoje uloge i povjerenje koje su nam građani dali da se borimo za interese i jedne i druge republike", kazao je Đokić.

On je kazao kako je na sjednici bilo riječi i o uređenju odnosa između dva gasna preduzeća, "Gas prometa" Pale i "Srbija gasa", i izrazio nadu kako će otvorena pitanja u njihovoj saradnji uskoro biti riješena potpisivanjem ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije