Privreda

"RS ne koči ispunjavanje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici"

"RS ne koči ispunjavanje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici"
Foto: Pixabay/Ilustracija | "RS nije kočničar u ispunjavanju obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici"

BANJALUKA - Republika Srpska nije kočničar u ispunjavanju obaveza iz Ugovora o Rnergetskoj zajednici i u prethodnom periodu djelovala je isključivo u skladu sa ustavom i zakonima u BiH, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva Srpske, u kojem se reaguje na informacije o sankcijama koje je Energetska zajednica uvela BiH zbog propusta u poštovanju pravila i direktiva te organizacije u oblasti nafte.

Iz ovog Ministarstva naglašavaju da je Srpska dala ogroman doprinos usaglašavanju brojnih otvorenih i spornih pitanja koja se tiču izrade i usvajanja propisa kojima bi bile ispunjene obaveze prema Energetskoj zajednici.

"Prethodnih nekoliko godina, uz ogromne napore koje smo činili, došli smo do zakonskih rješenja koja su prihvaćena i ocijenjena kao usklađena sa stavovima Energetske zajednice. Polazeći od ove činjenice, Republika Srpska je još 2018. godine usvojila Zakon o gasu koji je u većoj mjeri bio usaglašen sa Trećim energetskim paketom. Nasuprot tome, FBiH je oblast gasa regulisala Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede iz 2007. godine, koja nije usaglašena ni sa Drugim ni sa Trećim energetskim paketom", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo, sa svoje strane, uvijek bili svjesni obaveza koje proističu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, te da su iste dosljedno izvršavali, pokušavajući svojim prijedlozima i djelovanjem da prevaziđu probleme nastale forsiranjem rješenja od strane FBiH koja zadiru u ustavne nadležnosti entiteta, ali i BiH.

"U prilog gore navedenom ide činjenica da je Vlada Republike Srpske ispunila dogovor definisan Zajedničkom izjavom predsjednika vlada Republike Srpske i FBiH, resornih ministara, direktora Sekretarijata Energetske zajednica i jednog broja amasadora, i u junu 2019. godine dala saglasnost da se Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH uputi u parlamentarnu proceduru. Evropska komisija je i zvanično potvrdila da će pomenuti Prednacrt, kao takav, omogućiti preuzimanje odredbi Drugog i Trećeg energetskog paketa u oblasti gasa u zakonodavstvo BiH. Međutim, FBiH nije ispunila svoj dio obaveza i dogovora, zbog čega je blokirana procedura usvajanja ovog zakonskog rješenja", navode u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske.

Smatraju da je Srpska u vezi sa ovim zakonom ispunila sve svoje obaveze i da je po tom pitanju posao završen.

"Sada očekujemo da FBiH prihvati ista rješenja i da se zakon uputi u proceduru i usvoji. Svjesni smo da je neophodno riješiti i drugo pitanje na koje ukazuju mjere Energetske zajednice, odnosno pitanje kvaliteta tečnih naftnih goriva u BiH. Treba napomenuti da Rafinerija nafte u Brodu ne radi više od dvije godine i da nije korektno u ovom trenutku dovoditi Rafineriju nafte u Brodu u bilo kakvu vezu sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH", navode u Ministarstvu.

Podsjetili su da je od strane Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u julu prošle godine formirana Radna grupa za izradu nove Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koju čine predstavnici nadležnih institucija iz Republike Srpske i FBiH.

"Uvjereni smo da bi, bar što se tiče uloge predstavnika Republike Srpkse, ova Odluka bila znatno ranije donesena, jer je resorno ministarstvo u posljednjih nekoliko godina uporno insistiralo i svojim aktivnostima i proaktivnim prijedlozima nastojalo da da svoj puni doprinos uređenju ove oblasti. I dalje stojimo na raspolaganju da i taj posao što prije privedemo kraju. Očekujemo da FBiH, kroz svoje zakonodavstvo, ispuni svoje obaveze iz Trećeg energetskog paketa, a Republika Srpska je spremna da usaglašeni Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH podrži u parlamentarnoj proceduri u cilju njegovog usvajanja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije