Privreda

RS otvorila vrata kineskim investitorima

RS otvorila vrata kineskim investitorima
RS otvorila vrata kineskim investitorima

BANJALUKA - Vlada RS i kineska kompanija "China Power Engineering Consulting Group Corporation" (CPECC) potpisale su danas okvirni protokol o strateškoj saradnji na projektima infrastrukturne izgradnje u RS.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izjavila je da je riječ o okvirnom protokolu na osnovu kojeg će CPECC, kao jedna od najvećih projektnih kompanija u svijetu, projekte RS tehnički pripremiti i standardizovati za pristup kineskim investitorima, sredstvima Kineske razvojne banke, uz mogućnost da budu i direktni investitori u infrastrukturne projekte RS.

"Ovim smo otvorili vrata za saradnju i očekujemo da će se u predstojećem periodu na osnovu protokola realizovati čitav niz energetskih i drugih infrastrukturnih projekata od strateške važnosti za RS za koje iskažemo spremnost za saradnju", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da RS ima veliki energetski potencijal za proizvodnju viškova struje, izražavajući uvjerenje da upravo energetika predstavlja budućnost RS i oblast u kojoj će se otvoriti mnogo radnih mjesta.

Vu Čunli, predsjednik kompanije CPECC, izrazio je zadovoljstvo što su potpisali protokol o saradnji sa RS, navodeći da je to za njih značajno iz razloga što je RS bogata prirodnim resursima, te se nalazi u središtu jugoistočne Evrope i u blizini Evropske unije.

"Vlada RS se posljednjih nekoliko godina zalaže za izgradnju infrastrukture, te je napravila niz olakšica za privlačenje investicija", ocijenio je Čunli, navodeći kao pozitivan primjer saradnju sa kompanijom "Comsar Energy".

Naime, CPECC je 31. januara ove godine sa kompanijom "Comsar Energy" ruskog biznismena Rašida Sardarova potpisao ugovor o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3 po sistemu "ključ u ruke", predviđene instalisane snage od 600 megavata.

Cvijanovićeva je kazala da je Sardarov najveći privatni investitor u RS, sa planiranim investicijama u treći blok TE Ugljevik od 750 miliona evra i hidroelektranu Mrsovo na Limu od 200 miliona evra.

Ona je napomenula da je "Comsar Energy" u dosadašnje pripremne radove u Ugljeviku uložio više od 50 miliona evra, te izrazila uvjerenje da će nastaviti da ispunjava plan izgradnje predviđen u roku od nekoliko godina.

"Ta investicija ne ugrožava postojeću TE Ugljevik i sigurna sam da će doći vrijeme kada će se, uprkos određenim nastojanjima da se slika iskrivi, razumjeti da će novi objekat omogućiti upošljavanje nekoliko stotina, pa i više od 1.000 radnika, u zavisnosti od razvoja projekta", naglasila je Cvijanovićeva.

Ambasador Kine u BiH Dong Cunfeng kazao je da je protokol veoma važan i da predstavlja dobar početak, izražavajući nadu da će obje strane profitirati kroz međusobnu saradnju.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjednik RS, Rašid Sardarov, predsjednik kompanije "Comsar Energy", Srebrenka Golić i Željko Kovačević, ministri građevinarstva i energetike RS, te predstavnici Kineske razvojne banke.

Podrška predsjednika

Delegaciju kompanije CPECC danas je u odvojenoj posjeti primio i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo potpisanim protokolom o strateškoj saradnji u infrastrukturnim projektima.

Na sastanku je izraženo uvjerenje da će realizacija protokola omogućiti unapređenje infrastrukture u RS i doprinijeti njenom razvoju, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

CPECC je najveća kineska korporacija za elektroenergetska planiranja, nadzor i inženjering. Posjeduje šest regionalnih kineskih instituta za elektroenergetsko projektovanje i zapošljava 7.800 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije