Privreda

RS za pet godina dobija magistralni gasovod

RS za pet godina dobija magistralni gasovod
Foto: N.N. | RS za pet godina dobija magistralni gasovod

BANJALUKA - Magistralni gasovod kroz Republiku Srpsku bi iz Srbije preko Bijeljine, Doboja, Banjaluke do Prijedora i Novog Grada trebalo da bude završen u narednih pet godina.

Najavljeno je to juče nakon potpisivanja Sporazuma o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija RS/BiH i Srbije u Banjaluci, a  potpisali su ga Ljubo Glamočić, direktor preduzeća "Gas-Res", i Dušan Bajatović, direktor preduzeća "Srbijagas", u prisustvu Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva RS.

Nakon potpisivanja rečeno je da bi gasovod trebalo da bude dug 325 kilometara i da košta oko 125 miliona evra.

O načinima finansiranja biće govora narednih mjeseci, a sporazum bi trebalo da dobije saglasnost Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

 Objašnjeno je da će, u skladu s Trećim energetskim paketom EU, svi gasovodi biti dvosmjerni, što znači da će biti omogućeno spajanje na druge gasovodne projekte u regionu, poput Južne konekcije, koji konkuriše "Gazpromovom" gasovodu koji gas vodi iz Rusije.

Sagovornici su se složili da će se gasom trgovati na komercijalnoj osnovi i da će se nabavljati najpovoljniji gas.

Što se tiče skladištenja, objašnjeno je da RS sada nema mogućnosti da izgradi takav objekat, ali je Bajatović rekao da je "Srbijagas" spreman da pomogne RS i FBiH da se skladišti njihov gas u Srbiji, kako bi se postigla bolja cijena.

Đokić je rekao da se očekuje i izgradnja elektrana na gas u RS, a da će gasovod pratiti rutu auto-puta ka Bijeljini, gdje će biti interkonekcija sa gasovodom iz Srbije. Izrazio je očekivanje da će i druga strana u BiH iskazati interes za ovim gasovodom, kao i da će on dobiti podršku rukovodstava Srbije i RS.

"Ovaj gasovod će u velikoj mjeri doprinijeti bržem ekonomskom razvoju RS, poboljšanju standarda i kvaliteta života ljudi koji će koristiti gas umjesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja Srpske", istakao je Đokić.

Bajatović je rekao da je "Srbijagas" spreman da sarađuje i s FBiH i predložio da bh. i srbijanska strana nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.

Dodao je da zelena agenda EU znači da će gas dobiti veći udio u energetskom snabdijevanju ako se žele izbaciti prljavi energetski izvori poput uglja i drugih fosilnih goriva.

"Suština ovog sporazuma je da dve kompanije udruže resurse i da što pre dođemo do tehničkih rešenja i projektovanja za ovaj gasovod, odnosno pomoć 'Srbijagasa' preduzeću 'Gas-Res'", naglasio je Bajatović.

Glamočić je rekao da je ovaj projekat do sada išao sporo, podsjetivši da je dozvola dobijena još 2002. godine, ali da je sad povoljno vrijeme da se projekat konačno realizuje, iskazavši uvjerenje da će on biti povoljan i za industriju i za građane koji će koristiti ovaj energent.

"Potpisivanjem sporazuma definisali smo prelaz interkonekcije magistarlnog gasovoda Novo Selo kod Bijeljine. Trasa od rijeke Drine do Bijeljine je u dužini od 19 kilometara i taj gasovod bi se spojio s postojećim gasovodom Šepak - Bijeljina", istakao je Glamočić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije