Privreda

Račić: Predano radimo na povezivanju Srpske sa Rusijom

Račić: Predano radimo na povezivanju Srpske sa Rusijom
Foto: N.N. | Račić: Predano radimo na povezivanju Srpske sa Rusijom

Direktor "Aerodroma Republike Srpske" Milan Račić izjavio je Srni da je prioriteni zadatak ovog preduzeća da Aerodrom Banjaluka postane sastavni dio svjetskog avio-saobraćaja, kao i da se predano radi na povezivanju sa Ruskom Federacijom.

Račić je istakao da postoji veliko interesovanje za avio-liniju koja bi povezala Republiku Srpsku i Rusiju, te da su "Aerodoromi Republike Srpske" prije pandemije virusa korona bili na korak da riješe tu destinaciju.

- Zbog pandemije su pregovori odgođeni za neka bolja vremena i sada očekujemo nastavak tih progovora sa dvije, tri avio-kompanije. Mislim da Republika Srpska ima potencijala za saradnju sa Ruskom Federacijom što se tiče avio-saobraćaja i to je jedan od zadataka koji smo sebi postavili - rekao je Račić.

Račić je podsjetio da je Aerodrom Banjaluka u ovoj godini, uz postojeću saradnju sa "Rajan erom", ostvario saradnju i sa kompanijom "Viz er", sa pet novih destinacija, i to Dortmund, Ajndhoven, Malme, Štokholm i Bazel.

Prema njegovim riječima, kompanija "Rajan er" u ovoj godini, nakon normalizacije situacije, počela je sa linijom za Geteborg, sa dva polaska sedmično, ali su naknadno uveli i treći polazak s obzirom na veliku potražnju putnika.

- U julu ih očekujemo i za nastavak saradnje na destinacijama Berlin, Frankfurt Han, Memingem, Brisel, kao i početak odgođenih linija za Beč i Milano - naglasio je Račić.

On je istakao da su građani zadovoljni novim destinacijama, te da se sa nestrpljenjem iščekuje uspostvaljanje linije iz Banjaluke za Tivat.

- Ta linija startuje 27. juna. "Er Montenegro" će saobraćati dva puta sedmično, petkom i nedjeljom. To je veza koju smo nekada davno imali sa kompanijom "Er Srpska" i za koju postoji veliko interesovanje, jer mnogi naši građani vole da putuju u Crnu Goru - napomenuo je Račić.

Kad je riječ o redovnoj liniji "Er Srbije" Banjaluka-Beograd, Račić je istakao da je to linija od posebnog javnog značaja, te izrazio očekivanje da će broj letova sa postojeća dva nedjeljom, biti povećana na tri i više.

Račić je naveo da na poslovanje Aerodroma Banjaluka, kao i svih drugih u svijetu, i dalje utiče pandemije, odnosno mjere restrikcije, koje su različite od zemlje do zemlje i koje se vrlo brzo mijenjaju.

- Svjetska očekivanja su da se avio-saobraćaj tek 2023. i 2024. godine, a možda i 2025. godine, može vratiti na rezultate iz 2019. godine. Naš cilj je da na Aerodromu Banjaluka, koji u prethodnom periodu nije imao značajan obim saobraćaja, napravimo radikalan zaokret u poslovanju, ali i u doprinosu privredi Republike Srpske - dodao je Račić.

On je napomenuo da su zbog pandemije svi aerodormi bili na nuli i da je sada novi istorijski start, zbog čega Aerodrom Banjaluka treba da iskoristi priliku za saradnju sa svim zainteresovanim kompanijama.

Govoreći o uspostavljanju kargo saobraćaja, Račić je rekao da je to takođe jedan od prioriteta, jer je to odličan finansijski posao za bilo koji aerodrom.

- Završili smo kargo objekat i u toku je pribavljanje rješenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH za registraciju carinskog skladišta. Uporedo s tim, pregovaramo sa određenim kompanijama za uvođenje kargo operacija, odnosno uvoza i izvoza neke robe - naglasio je Račić.

On je dodao da Republika Srpska, zbog blizine granice EU, ima strateški položaj za takavu vrstu saobraćaja, te da to svakako treba iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije