Privreda

Racija na farmama lososa u nekoliko država EU

Racija na farmama lososa u nekoliko država EU
Foto: Ilustracija | Racija na farmama lososa u nekoliko država EU

BRISEL/OSLO - Evropski antimonopolski regulatori izvršili su u utorak raciju na farmama lososa u nekoliko zemalja Evropske unije, među kojima su bile i farme u vlasništvu norveškog "Movija", a zbog sumnji u kartelsko udruživanje.

"Komisiju zabrinjava to da su pretresene kompanije možda prekršile antimonopolska pravila EU koja zabranjuju kartele i restriktivnu poslovnu praksu", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija nije imenovala firme u kojima je u utorak izvršila pretres, ali su iz kompanije "Movi", najvećeg svjetskog proizvođača atlantskog lososa, rekli za Rojters da su regulatori EU upali u dva njihova preduzeća, u Škotskoj i Holandiji.

"Nemamo šta da krijemo, sarađujemo sa Evropskom komisijom", rekao je portparol "Movija", Ola Helge Hjetland.

"Movi", koji je ranije bio poznat kao "Marine Harvest", promenio je ime u januaru u okviru programa rebrendinga.

Britanska agencija navodi da su takođe pretresene farme lososa norveških kompanija "Grieg Seafood" i "Salmar", kao i "Scottish Sea Farms" - "Salmarovo" zajedničko preduzeće s firmom "Leroey Seafood".

Komisija je saopštila da su njeni zvaničnici izvršili nenajavljene inspekcije u nekoliko država članica u pratnji kolega iz nacionalnih tijela za zaštitu konkurencije, ali nije navela o kojim je državama riječ.

"Norveška nije članica EU, i norveško tijelo za konkurenciju nije bilo uključeno u istragu EU", izjavila je portparolka tog norveškog organa, Margret Gudbrandsen.

Iz EK su dodali da je inspekcija preliminarni korak u istrazi i da ona ne znači da su kompanije krive za antitržišno ponašanje, niti je prejudicira ishod same istrage.

Kompanije za koje se utvrdi da su kršile antimonopolske propise EU mogu biti novčano kažnjene u visini do 10 odsto njihovog globalnog prometa.

Komisija je poručila da ne postoji zakonski rok za okončanje istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije