Privreda

Radmila Čičković vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede RS"

Radmila Čičković vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede RS"
Foto: N.N. | Radmila Čičković vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede"

BANJALUKA - Radmila Čičković, dosadašnji direktor Zavoda za statistiku RS, novi je vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske", odlučio je danas Nadzorni odbor ovog preduzeća na vanrednoj sjednici u Banjaluci, te takođe prihvatio ostavke kompletne dosadašnje uprave.

Čičkovićeva će na tom mjestu zamijeniti Željka Kovačevića, dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora, i time je stavljena tačka na višednevne spekulacije u vezi sa smjenama u ovom preduzeću. 

Odluka je donesena iza zatvorenih vrata, a novinarima nije bilo dozvoljeno ni snimanje kadrova ni fotografisanje sa početka sjednice.  

"Za vršioca dužnosti izvršnog direktora za organizaciono-pravne poslove imenovan je Dragoljub Reljić, a za vršioca dužnosti direktora za ekonomsko-finansijske poslove Darko Milunović", rekao je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora ERS-a Nebojša Rikalo.

Dodao je da će ostali članovi uprave biti imenovani u narednom periodu.

"Danas smo razmatrali poslovanje Mješovitog holdinga ERS-a i donijeli odluku da razriješimo dužnosti vršioca dužnosti izvršnog direktora za razvoj i investicije Petra Ivankovića", rekao je Rikalo u petak.

Na vanrednoj sjednici prihvaćene su ostavke vršioca dužnosti generalnog direktora Željka Kovačevića, njegovog zamjenika Branislave Milekić, izvršnog direktora za tehničke poslove Maksima Skoke, izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Blagoja Šupića i izvršnog direktora za organizaciono-pravne poslove Nenada Radovića.

Zavisna preduzeća u sklopu Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" prošlu godinu su završila u minusu od oko 46 miliona maraka.

Negativno su poslovale "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidroelektrane na Drini", Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik i "Hidroelektrane na Vrbasu", dok je jedino pozitivno poslovao RiTE Gacko, čija je dobit iznosila 1,73 miliona KM.

Sa druge strane, distibutivna preduzeća su poslovala pozitivno, ali su njihovi rezultati zanemarivi u odnosu na minus proizvodnih.

Loše rezultate u "Elektroprivredi RS" pravdali su lošom hidrološkom situacijom, kao i sušama te kapitalnim remontom u RiTE Ugljevik. Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekla je u petak kako su to razlozi za smjenu.

Ona je podsjetila na opredjeljenje Vlade da se ostavke ili smjene rukovodstva javnih preduzeća dešavaju kada posluju sa gubicima za koja nije moguće naći realno i objektivno objašnjenje.

"Imali smo takve situacije od zdravstvenih ustanova pa nadalje. Biće toga još", rekla je Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, predsjednik RS, u četvrtak je kazao kako je u prošloj godini napravljen jedan od većih gubitaka, te da samo u "ekstremnim" objektivnim okolnostima može ostati neko ko je imao loše poslovne rezultate. 

Međutim, kako se u javnosti spekulisalo u posljednje vrijeme, jedan od razloga za smjenu uprave leži i u manipulacijama s prodajom struje i javnim nabavkama, ali to niko nije potvrdio.  

Vezani tekst: Cvijanović: Ostavke u "Elektroprivredi" zbog gubitaka u poslovanju

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije