Privreda

Radnici "Agrokomerca" ne mogu ni kod doktora ni u penziju

Radnici "Agrokomerca" ne mogu ni kod doktora ni u penziju
Foto: Ilustracija | Radnici "Agrokomerca" bez osnovnih prava: Ne mogu ni kod doktora ni u penziju
Zlatan Čekić Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Radnici preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše već duže od 20 godina lišeni su elementarnih zakonskih prava koja im pripadaju, kao što je pravo na povezan radni staž te zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema riječima Mumina Pehlića, predstavnika Sindikata radnika u ovom preduzeću, zaposlenici već godinama ne dobijaju puni lični dohodak, već novčane akontacije, pomoću kojih preživljavaju od danas do sutra.

"Primjer 'Agrokomerca' je eklatantan slučaj kako se danas krše i obezvređuju prava radnika koji su stvarali ovu firmu. Još je veći problem što je svih ovih godina izostala reakcija nadležnih institucija i Vlade Federacije BiH, koja je titular imovine preduzeća", kaže Pehlić.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja "Agrokomerca" danas iznose oko 135 miliona maraka, a gotovo polovina dugovanja se odnosi na neisplaćene plate zaposlenima te obaveze prema društvenim fondovima.

On je dodao kako se na spisku nalazi oko 180 radnika, a jedno od prava kojih su lišeni jeste zdravstveno osiguranje.

"Godinama su radnici primorani da sami plaćaju svoje liječenje. Tokom jedne godine, zahvaljujući Vladi USK, imali smo besplatno liječenje u zdravstvenim ustanovama, ali to je već davno prošlo vrijeme. Ponekad menadžment firme priskoči u pomoć i plati bolesnom radniku zdravstvenu uslugu, a nekada ne, sve zavisi od okolnosti i troškova", kaže Pehlić.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja i neuvezan radni staž, što je velika prepreka prilikom penzionisanja radnika. Pehlić kaže kako su radnici u proteklom periodu od predstavnika titulara imovine i menadžmenta preduzeća tražili da svojim potraživanjima sudjeluju u kupovini imovine preduzeća, ali da im to nije bilo dopušteno.

Također, ističe kako su u proteklim godinama privatnim kompanijama prodati najvitalniji dijelovi "Agrokomerca" te je time onemogućeno da preduzeće jednog dana stane na zdrave noge.

"Novac od prodaje mesne industrije i drugih kombinata usmjerava se svuda, ali nikada za izmirenje dugova prema radnicima", kaže Pehlić.

Podršku radnicima ovog ugaslog krajiškog diva dali su i iz Saveza samostalnih sindikata FBiH, čiji je predsjednik Selvedin Šatorović osudio, kako je istakao, nekorektan odnos države prema njima.

"Licemjeran je odnos države prema ovim ljudima i njihovim pravima. Osuđujemo maćehinski odnos Federacije BiH prema ovim radnicima, a možemo slobodno reći i prema građanima Unsko-sanskog kantona", kazao je Šatorović.

On je dodao kako će jedan od njihovih prioriteta u narednom periodu biti donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža, koji bi trebalo riješiti problem radnika "Agrokomerca" i sličnih preduzeća.

U aktuelnom menadžmentu ove firme kažu kako su svjesni svih problema s kojima se suočavaju radnici, ali dodaju kako se radi o naslijeđenim problemima, koje je teško brzo riješiti. Ističu kako preduzeće posjeduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Inače, nedavno je sudskom odlukom odbačen zahtjev povjerilaca "Agrokomerca" o uvođenju stečaja, što je obrazloženo time da se on može uvesti tek kada prestane važiti odluka Vlade FBiH o finansijskoj konsolidaciji u tom preduzeću koja ističe krajem tekuće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Marketing tim / 02.12.2021 08:25

Najbrže rastuće domaće osiguravajuće društvo volonterskim aktivnostima u servisnim centrima udruženja porodica i djece osoba sa poteškoćama u razvoju obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

ASA Osiguranje | Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

„Korporativna filantropija je sastavni dio vrijednosti utkanih u poslovnu filozofija ASA Osiguranja sa ciljem realizacije vizije našeg Društva o boljem ovdje sada. Volonterskim angažmanom u Udruženju „Dajte nam šansu“ želimo dati aktivan doprinos inkluziji, prihvatanju različitosti, smanjenju nedoumica, stigme i diskriminacije prema djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Ponosni smo na naše kolege, uposlenike ASA Osiguranja koji iz godine u godinu pokazuju iskrenu želju da budu dio volonterskih timova i aktivnosti ove vrste“, izjavio je, Zlatan Deljkić, direktor Sektora ljudskih resursa ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Uposlenici ASA Osiguranja će provesti četiri dana u servisnim centrima Udruženja porodica i djece  osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva.

Ovom prilikom dvadeset uposlenika  renomiranog bosanskohercegovačkog osiguravatelja će aktivno uzeti učešće u radno-okupacionim terapijama, biti dio mobilnih timova u terenskoj podršci te uz stručni nadzor sudjelovati u psihološkim radionicama sa korisnicima servisnih centara Udruženja.

„ASA Osiguranje kao društveno odgovorna kompanija je naš dugogodišnji partner u pružanju podrške rada servisnih centara našeg Udruženja. Jako smo sretni što smo pored podrške radu servis centrima koji pružaju besplatne usluge porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, sa ASA Osiguranjem ove godine potpisali i Memorandum o razumjevanju putem kojeg Udruženje „Dajte nam  šansu“ širi saradnju sa jednom od naših najpoznatijih osiguravajućih kuća kroz aktivnosti korporativnog volontiranja, koje realizujemo u prve dvije sedmice decembra, a vjerujem i uskoro putem zapošljavanja osoba s invaliditetom. U tom smislu i organizuje korporativno volontiranje za društveno odgovorne kompanije koje ima za cilj poštivanje različitosti i svijesti o tome kako upravo ono obogaćuje naš profesionalni ali i lični život i iznimno je važan dio korporativne kulture. “, dodala je Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

Udruženje „Dajte nam šansu“ je jedino udruženje koje stavlja akcenat na porodice koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju i kao takvo je prepoznato i od strane Kantona Sarajevo gdje je proglašeno institucijom od značaja.

Svoje model servis centara su proširili na teritorij cijele države, tako da danas u BiH ukupno egzistira 7 servis centara ovog tipa. Od osnivanja servis centra pruženo je preko 80 000 besplatnih usluga podrške za članove 800 porodica.

Pored svakodnevnih aktivnosti Udruženje aktivno utiče na mijenjanje zakonskih i podzakonskih akata, te na kreiranje boljeg, humanijeg i socijalno osvještenijeg društva.

Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“
Foto: ASA Osiguranje / Uposlenici ASA Osiguranja volontirali u udruženju „Dajte nam šansu“

ASA Osiguranje je najbrže rastući domaći osiguravatelj koji posluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

Putem poslovne mreže od skoro 90 prodajnih mjesta primarno koncentrisanih oko svih važnijih poslovnih i administrativnih centara ASA Osiguranje isporučuje superiorno iskustvo u osiguranju kroz ponudu kompletne palete proizvoda neživotnog osiguranja.

Svoje poslovanje ASA Osiguranje bazira na ekonomski pozitivnim rezultatima koje kombinuje sa odgovornim ponašanjem prema zajednicama u kojoj djeluje, stvarajući dodatne i održive društvene vrijednosti.

 

Najčitanije