Privreda

Radnici "Aluminija" potpisali sporazum, počinje isplata otpremnina

Radnici "Aluminija" potpisali sporazum, počinje isplata otpremnina
Foto: Ilustracija | Radnici "Aluminija" potpisali sporazum, počinje isplata otpremnina

MOSTAR - Oko 200, sada već bivših radnika "Aluminija", okupilo se u utorak ispred Upravne zgrade ove kompanije, protestujući jer nema konkretnih informacija kada će dobiti svoje otpremnine, odnosno, kada će se do kraj riješiti njihov status.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u ponedjeljak kako su sredstava za isplatu otpremnina radnicima koji su zvanično proglašeni tehnološkim viškom osigurana i da će se ona početi isplaćivati uskoro.

Ipak nakon sastanka Upravnog odbora "Aluminija" i predstavnika Nezavisnog sindikata "Aluminija", radnicima su predstavljeni uslovi pod kojima bi se proglasila sistematizacija rada i da se oni radnici koji se više ne vide u "Aluminiju" proglase tehnološkim viškom.

Radnici su jasno rekli šta je za njih prihvatljivo, a šta ne, te su odlučili da prihvate dogovor i potpišu pojedinačne sporazume o prekidu radnog odnosa i isplati otpremnina.

Tokom dana dobiće pismeno garancije od strane Uprave da će im biti isplaćene otpremnine i plaća za osmi mjesec pod dogovorenim uslovima, zaključno s prestankom radnog odnosa na 31. avgusta 2019, piše portal "Jabuka".

"Odlučili smo pristati na ponuđene uvjete i nas, ovdje oko 200, potpisali smo sporazum o sistematizciji rada, a idućih dana priključit će se i ostali radnici koji se više ne vide u Aluminiju. Kako stvari sada stoje, dobili smo jamstva od strane uprave da isplata otpremnina kreće uskoro i nadamo se da će se svi držati postignutog dogovora te da će svim radnicima biti isplaćeno ono što im pripada", rekao je jedan od dugogodišnjih radnika "Aluminija".

Neko vrijeme se nagađa i o mogućem ponovnom pokretanju dijela proizvodnje početkom septembra, ali to tek ostaje za vidjeti s kojim radnicima i u kolikom kapacitetu.

Za sada je sigurno da nekoliko stotina radnika "Aluminija" napušta uz adekvatne otpremnine, dio njih će zatražiti prijevremenu penzije, a dio njih će pokušati potražiti novi posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije