Privreda

Radnici "Šuma RS" sutra počinju štrajk

Radnici "Šuma RS" sutra počinju štrajk
Foto: Ilustracija | Radnici "Šuma RS" sutra počinju štrajk

BANJALUKA - Šumska gazdinstva širom Republike Srpske, sutra stupaju u štrajk upozorenja, saopšteno je iz Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u "Šumama Republike Srpske".

Iz ove organizacije traže da Uprava preduzeća bez odlaganja poveća plate radnicima i to kroz povećanje cijene rada, koja bi, kako zahtijevaju trebalo da bude 175 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM.

Odluku o stupanju u štrajk, potvrdili su predstavnici Šumskih gazdinstava "Vrbanja"Kotor Varoš, "Vučevica" Čajniče, "Klekovača Potoci" Istočni Drvar, ŠG "Romanija" Sokolac, ŠG "Oštrelj-Drinić" Drinić, ŠG "Milići" Milići, ŠG "Birač" Vlasenica, ŠG "Visočnik" Han Pijesak, kao i radnici zaposleni u "Centru za gazdovanje kršom" Trebinje i Šumska uprava "Šekovići".

"Još jednom poručujemo Upravi ovog preduzeća da je strpljenje radnika isteklo i da će radnici, kao što smo i najavili prošle sedmice, od sutra stupiti u štrajk upozorenja, kada će u ŠG 'Vrbanja', 'Romanija'Sokolac i 'Visočnik' biti održani prvi u nizu štrajkova po Šumskim gazdinstvima, do ispunjenja naših zahtjeva", navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je potpisao Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u "Šumama Republike Srpske".

Iz sindikata navode da je u posljednjih 14 godina cijena rada povećanja samo jednom, i to u iznosu od 10 KM, te da je traženo povećanje neophodno zbog, kako kažu, galopirajuće inflacije, svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i rekordnih cijena goriva.

Najavljeni štrajkovi upozorenja po Šumskim gazdinstvima širom Republike Srpske održaće se od 30. juna do 4. jula 2022. godine, a pridružiće im se i radnici ostalih Šumskih gazdinstava u narednim danima, rečeno je iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije