Privreda

Radnici Uljanika najavljuju tužbu protiv Plenkovića

Radnici Uljanika najavljuju tužbu protiv Plenkovića
Foto: Ilustracija | Radnici Uljanika najavljuju tužbu protiv Plenkovića
N.N.

ZAGREB - Sindikati u Uljaniku razmatraju pokretanje tužbe protiv premijera Andreja Plenkovića i članova njegove vlade koje smatraju odgovornima za nanošenje štete radnicima, samom Uljaniku, ali i državnom budžetu svojim nečinjenjem i odlaganjem donošenja odluka, izvještava "Poslovni dnevnik".

Kako se navodi u tekstu, sindikati se o tome konsultuju s pravnim službama svojih centrala u Zagrebu, ali i međunarodnim asocijacijama.

Kulminacija je, kažu sagovornici "Poslovnog" iz redova sindikalaca, uslijedila nakon što je postala očigledna potpuna nebriga države za brodogradilište i za njenu imovinu koju u brodogradilištu ima na temelju plaćenih garancija za nedovršene brodove.

Uoči Uskrsa, naime, najveći dio od 150 zaposlenih iz preduzeća Uljanik Poslovno informacijski sistemi, koje obavlja logističke poslove od računovodstva, informatike do pravne i kadrovske službe i obezbjeđenja, stupio je u bojkot i masovno korišćenje godišnjih odmora i slobodnih dana.

Već prvog dana kada je objavljeno da Uljanik ostaje bez obezbjeđenja prijavljena je provala. Na kapiji su, kažu Puljani, prvi dan nekoliko sati stajali i čelni ljudi iz uprave, Emil Bulić i Bojan Blagonić. Druga provala se dogodila u ponedjeljak, 22. aprila.

O ponašanju države najbolje govori informacija da je Uljaniku na poziv u pomoć iz MUP-a stigao odgovor da oni mogu da izađu na teren kada se dogodi provala, ali da je čuvanje imovine odgovornost preduzeća, navode oni.

Kako je "Poslovnom dnevniku" potvrđeno u brodogradilištu, u međuvremenu je Uprava uspjela da osigura čuvanje, vraćeni su i vlastiti radnici na kapiji, a "dobri ljudi" (koji nisu niti Grad Pula, niti država) pomogli su i da se angažuje lokalna kompanija za usluge obezbjeđenja "Crni vjetar" koja trenutno čuva brodogradilište, u kojem su i dva vrijedna broda čija je gradnja u završnim fazama.

Primjer nebrige za budžet, sindikati vide i u pregovorima s belgijskom grupom "Jan de Nul", koja je raskinula ugovor s Uljanikom još u januaru. Kako ističu, prije više od mjesec i po dana je istekao rok koji je ta grupacija ponudila Ministarstvu finansija i privrede da umjesto naplate 124 miliona evra jamstva preuzme nedovršeni brod i da joj država isplati razliku - a sporazum još uvijek nije zaključen.

Štaviše, "Jan de Nul" namjerava hitno da naplati jamstvo.

Drugi nedovršeni brod, polarni kruzer australijske grupacije "Scenic" sutra bi, prema posljednjim najavama, trebalo da krene u probnu vožnju i na dok u brodogradilište Viktor Lenac. Ranije spekulacije da kupac koji nakon raskida ugovora sam dovršava gradnju, više neće vratiti brod na dovršetak u Pulu sada su još glasnije, jer se prva provala, kažu škverani, dogodila u skladištu u kojem se nalaze "Scenicova" oprema i materijali, navodi "Poslovni".

Sada su sve oči ponovo uprte prema trgovačkom sudu u Pazinu, gdje je za sutra, 24. april, sazvano novo ročište na kojem treba da bude donijeta odluka o pokretanju stečaja Uljanik Brodogradilišta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije