Privreda

Radnici čekaju plate i vanrednu reviziju

Radnici čekaju plate i vanrednu reviziju
Foto: N.N. | Radnici čekaju plate i vanrednu reviziju

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS preduzelo je aktivnosti kako bi se izvršile analize i riješilo postojeće stanje u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, a od Vlade je zatražena i vanredna revizija u Institutu, rekli su u petak iz Sindikalne organizacije Instituta.

Podsjećanja radi, ova sindikalna organizacija je nedavno organizovala štrajk zbog, kako je rečeno, lošeg stanja u ovoj ustanovi, gdje je naglašeno da radnicima nije isplaćeno sedam plata, kao ni doprinosi ni zdravstveno osiguranje.

"U dopisu koji smo dobili iz resornog ministarstva navodi se da ni ovo ministarstvo nije upoznato sa određenim nelogičnim potezima Stevana Jovanovića, direktora Instituta, kao na primjer zašto još nije zaključio ugovor sa Poreskom upravom o reprogramiranju obaveza za odgođeno plaćanje poreskog duga na osnovu zaključka Vlade iz februara ove godine. Zbog nepotpisivanja ovog ugovora radnici još nemaju uplaćene doprinose i zdravstveno osiguranje", kazala je Silvana Radulović, predsjednica Sindikalne organizacije ovog instituta.

Navela je da direktor, iz samo njemu poznatih razloga, odobrava da se koriste materijalna sredstva Instituta od strane novoformiranih firmi proizašlih iz Instituta sa srodnom djelatnošću i sklapaju se, kako tvrdi, nepovoljni ugovori sa istima.

"Zbog dugogodišnjeg netransparentnog i samovoljnog rukovođenja Sindikalna organizacija traži odgovornost direktora i članova Upravnog odbora", naglasila je Radulovićeva.

Dodala je da je zvanično data saglasnost resornog ministarstva na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Institutu, što im, kako kaže, daje nadu da su na dobrom putu.

"Ministarstvo je predložilo Vladi RS da razmotri mogućnost upućivanja vanredne revizije u Institutu. Podržavamo stav Ministarstva i pozivamo Vladu da što prije angažuje vanrednu reviziju jer opravdano mislimo da se radi o ubrzanom uništavanju Instituta", kazala je Radulovićeva.

Stevan Jovanović, direktor Instituta, međutim tvrdi da je Institut "firma koja se samo može poželjeti" i da bi bilo besmisleno da ga bilo ko želi urušiti.

"Sva dokumentacija je predata u Poresku upravu RS, ali nažalost referent koji je zadužen za naš predmet je na bolovanju, tako da, kada se vrati sa bolovanja, i to će biti riješeno", rekao je Jovanović, te dodao da će vrijeme pokazati da on želi sve najbolje ovom preduzeću. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije