Privreda

Pratite nas na Google news

Radnici traže veće plate i zaštitu radnih mjesta

Radnici traže veće plate i zaštitu radnih mjesta
Foto: Ilustracija | Radnici traže veće plate i zaštitu radnih mjesta
Srna

Više hiljada radnika okupilo se danas u gradovima širom Portugala tražeći veće plate i zalaganje Vlade na zaštiti radnih mjesta ugroženih pandemijom virusa korona.

Tokom mirnih protesta, koje je organizovao najveći krovni sindikat Portugala - CGTP, radnici se pozvali socijalističku vladu u zemlji da podigne nacionalnu minimalnu platu na 850 evra sa sadašnjih 635 evra, što je najniže u zapadnoj Evropi.

"Radnička prava se sve više kradu. Strah od pandemije ne može nam oduzeti prava", rekla je Anabela Vogado iz sindikata CESP.

Prema najnovijim podacima, nezaposlenost u Portugalu je u avgustu porasla iznad 400.000 i veća je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

U južnom regionu Algarvea, koji se u velikoj mjeri oslanja na turizam, broj registrovanih nezaposlenih povećan je u avgustu za 177 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

"Zašto ima toliko novca za podršku kompanija investicijama i moratorijumima, a onda nema političke hrabrosti da zaustavi otpuštanje radnika?“, rekao je radnik Luis Batista.

Vlada, koju predvodi premijer Antonio Kosta, uvela je nekoliko mjera kako bi pomogla preduzećima da prebrode pandemiju virusa korona, uključujući zajmove koje podržava država i odlaganje nekih plaćanja poreza.

Takođe je uvela šemu otpuštanja, omogućavajući firmama da privremeno obustave posao ili smanje radno vrijeme umjesto da otpuštaju radnike. Ali, demonstranti tvrde da je to nedovoljno.

"Naša Vlada uglavnom podržava kompanije i zaboravlja na radnike. Potrebna je veća podrška", rekao je proizvođač stakla Pedro Mileiro, koji se pridružio protestima u Lisabonu. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije