Privreda

Rafinerija ulja Modriča obilježila Svjetski dan zaštite na radu

Rafinerija ulja Modriča obilježila Svjetski dan zaštite na radu
Foto: Ustupljena fotografija | Rafinerija ulja Modriča obilježila Svjetski dan zaštite na radu

Povodom Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu koji se obilježava 28. aprila, Rafinerija ulja Modriča organizovala je predavanje za članice NESTRO grupacije s ciljem razvoja efikasne bezbjednosti na radnom mjestu, kao ključnog pokazatelja dobrog poslovnog upravljanja i društvene odgovornosti sve u cilju da se ukaže koliko je radno mjesto sa svojim karakteristika važno za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja svakog radnika.

"Zaštita i sigurnost zdravlja na radu područja su od posebnog interesa naše kompanije, posebno uzimajući u obzir djelatnost kojom se bavimo. Osim poštovanja zakonske regulative koja je zaista obimna, imamo veliki  broj unutrašnjih normativnih dokumenata, vršimo edukacije radnika, obavljamo izdavanje odgovarajućih dozvola, vršimo kontrolu uslova rada, i sve navedeno doprinijelo je tome da nismo imali povreda na radu u prethodnom periodu i dovelo do ostvarivanja značajnih poslovnih rezultata",  izjavila je Dragana Mitrović, rukovodilac sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine Rafinerije ulja Modriča.

Tim povodom Borislav Kojić dugogodišnji radnik rafinerije ulja Modriča kaže da zaposleni na radnim mjestima sa povećanim rizicima moraju nositi zaštitno odijelo i imaju ljekarske preglede u zakonskom predviđenom roku, a prilikom izvođenja radova izdaju se posebne dozvole i poštuju se sva uputstva za izvođenje tih radova, istakao je on.

Kao dokaz poštivanja svih mjera, članice NESTRO grupacije, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro Petrol, dobitnice su povelje koju dodjeljuje Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu Republike Srpske. Prvo mjesto u kategoriji do 500 radnika pripalo je Rafineriji nafte Brod, dok su Rafinerija ulja Modriča i Nestro Petrol osvojile drugo mjesto u kategoriji do 250 odnosno preko 500 radnika.

Uslovi za dobijanje ove povelje bili su postignuti rezultati s aspekta zaštite na radu, počevši od  profesionalnih bolesti, smanjenog broj povreda, odsustvovanja s posla, i slično, kao i sam način  kontrole i organizovanja zaštite na radu, donošenje akta o procjeni rizika, informisanost zaposlenih o aktivnostima iz oblasti zaštite na radu i procjene rizika, inovacije i investicije u smislu unapređenja zaštite na radu.

Obilježavanjem dana zaštite na radu želi se podići svijest o važnosti pravilne primjene propisa i njihovog pridržavanja, upotrebe zaštitnih sredstava i sigurnih postupaka u svrhu smanjivanja rizika i broja povreda, profesionalnih bolesti i smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije