Privreda

Pratite nas na Google news

"Rajaner" kupuje 75 aviona Boing MAKS-8200

"Rajaner" kupuje 75 aviona Boing MAKS-8200
Foto: N.N. | "Rajaner" kupuje 75 aviona Boing MAKS-8200
N.N.

Kompanija za niskotarifne letove "Rajaner" potpisala je sporazum sa Boingom o kupovini 75 aviona MAKS-8200, povećavajući prethodnu narudžbinu sa 135 na 210 letjelica.

Irska kompanija saopštila je da je ugovor vrijedan 22 milijarde dolara.

"Sada kada su avioni boing MAKS dobili sertifikat američke regulatorne agencije za povratak u upotrebu, 'Rajaner' očekuje da od početka 2021. godine primi prve isporuke ove nove letjelice, koja troši manje goriva i ekološki je prihvatljivija", saopštio je prevoznik.

Prema uslovima narudžbine, avioni će biti isporučeni u periodu od četiri godine, do decembra 2024. godine, prenijela je agencija DPA.

Agencija za bezbjednost avijacije i EU (EASA) objavila je prošle sedmice da problematični model boing 737 MAKS može da se vrati na evropsko nebo od sredine januara.

EASA je ostavila period od četiri sedmice za javno komentarisanje ove odluke, a konačna potvrda očekuje se sredinom januara sljedeće godine.

Svi avioni ovog tipa u svijetu prizemljeni su u martu 2019. godine, poslije pogibije 346 ljudi u dvije nesreće - u Indoneziji u oktobru 2018. i Etiopiji u martu 2019. godine.

Smatra se da je glavni uzrok nesreća bila softverska greška zbog kojih su avioni usmjereni prema tlu. Piloti nisu mogli da ponište automatske komande.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije