Privreda

Rame uz rame sa privrednom elitom: Infinity grupacija na CEO Samitu u Beogradu

Rame uz rame sa privrednom elitom: Infinity grupacija na CEO Samitu u Beogradu
Foto: N.N. | Rame uz rame sa privrednom elitom: Infinity grupacija na CEO Samitu u Beogradu

Digitalizacija i digitalna transformacija više nema alternativu. Uvođenje informacionih i digitalnih tehnologija u sve procese, opredjeljenje je svih zemalja u regionu, jer se samo na taj način može unaprijediti poslovanje i olakšati život građana.

Upravo taj cilj i viziju modernog biznisa koji spaja najbolje iz IT industrije i energetike, Infinity International Group čije je sjedište u Banjaluci, predstavila je na trećem CEO Samitu u Beogradu na kojem su se okupili privredni lideri regiona. 

Dokazani kvalitet, znanje i iskustvo naših članica integrisali smo na najbolji mogući način i hrabro zakoračili i na tržišta van Bosne i Hercegovine, rekao je Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity grupacije, predstavljajući kolegama iz regiona jedan novi i drugačiji koncept poslovanja.

"Šta je tu drugačije? To što smo prepoznali domaće kompanije koje imaju kompetencije i znanje i koje su dostigle nivo sa kojim smjelo mogu izaći na druga tržišta. Da smo bili u pravu, pokazalo je to što smo se već uspješno pozicionirali u Sjevernoj Makedoniji i što takve planove nastavljamo u Crnoj Gori i Austriji. Poslovne planove i strategiju razvijamo i za tržište Srbije, svjesni da nas ovdje očekuju velike i moćne kompanije i jaka konkurencija", objasnio je Vujić.

Spajanje informacionih tehnologija i energetike, dvije brzorastuće industrije sa velikim potencijalom, najbolji je odgovor na izazove koji nas čekaju u budućnosti, smatra Vujić. Već  odavno se pokazalo da su IT rješenja implementirana u energetskom sektoru napravila pravi "bum".

"Kao primjer ću vam navesti pametno očitavanje brojila, potpuno automatizovan proces uz pomoć kojeg je procenat očitanja povećan na 99 odsto, čime su značajno smanjeni gubici. IT rješenja u procesu proizvodnje, kao i ona za upravljanje imovinom dovela su do maksimalne iskorišćenosti svih resursa i kapaciteta. Imajući u vidu da se u energetskom sektoru očekuje povećanje proizvodnje, prije svega iz obnovljivih izvora energije, jasno je da je transformacija neminovna, a u toj transformaciji, što se pokazalo i u vrijeme pandemije, podjednako je neminovna i automatizacija", objasnio je Vujić.

Izazov sa kojim se Infinity grupacija uhvatila u koštac je i elektromobilnost, zbog čega najmlađa članica grupacije, kompanija EP Mobile, uveliko razvija infrastrukturu za električne automobile, poput punjača, softvera, obračuna, naplate, lociranja i svega onoga što će toj industriji biti potrebno u narednom periodu.

Sve te planove uspješno prate IT rješenja kompanije Prointer ITSS, članice grupacije koja je domaći lider u toj oblasti, naglasio je Vujić. O značaju takvih  rješenja, implementiranih u brojnim kompanijama i velikim sistemima, najbolje govore brojke.

"Projekat integrisanog informacionog sistema koji smo implementirali u Poreskoj upravi Republike Srpske, u prvoj godini je rezultirao sa dodatnih 75 miliona evra prikupljenih prihoda. Poslovni procesi dovedeni do savršenstva, u kojima se tačno zna gdje šta počinje, a gdje završava, omogućavaju veće prihode i veće uštede i zato su se u svim velikim sistemima naša IT rješenja pokazala kao nezamjenjiva", istakao je Vujić pred oko 300 učesnika Samita na kojem se iz Bosne i Hercegovine predstavila još samo Prevent grupa. Na prestižnom samitu našli su se i prvi ljudi MK grupe, Podravke, Telenora, Fortenova grupe, Filip Morisa i mnogi drugi.  

Biznis elita regiona i predstavnici ključnih međunarodnih finansijskih institucija saglasili su se da, uprkos krizi izazvanoj pandemijom, četvrta industrijska revolucija nije zaustavljena. Naprotiv, ona je postala ključni uslov uspješnog poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije