Privreda

Rast prodaje modernih tehnoloških proizvoda u EU

Rast prodaje modernih tehnoloških proizvoda u EU
Foto: Pixnio | Rast prodaje modernih tehnoloških proizvoda u EU

U zemljama Evropske unije povećana je prodaja visoko-tehnoloških proizvoda i prošle godine iznosila je 355 milijardi evra, što je rast od oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu (kad je iznosio 322 milijarde evra), prema podacima "Eurostata".

Tri kategorije činile su zajedno gotovo tri četvrtine ukupne prodaje visokotehnoloških proizvoda. Najveće učešće imali su proizvodi iz oblasti elektronika-telekomunikacije (26.2 odsto), zatim farmacije (22.2 odsto) i naučni instrumenti (20.6 odsto).

Od ostalih sektora, vazduhoplovstvo čini 11.5 odsto, dok ostale kategorije, uključujući kompjutere i kancelarijske mašine, hemiju, električne mašine i naoružanje, činile su manje od pet odsto prodaje.

Podaci "Eurostata" pokazuju da je naoružavanje i pored najmanjeg učešća u ukupnoj prodaji visokotehnoloških proizvoda, zabilježilo najveći rast u posljednjoj deceniji, u prosjeku od sedam odsto godišnje. Naučni instrumenti i farmacija su rasli po prosječnoj godišnjoj stopi od 4.4 odsto.

Ali, pala je prodaja računara i kancelarijskih mašina za 1.8 odsto i to su jedini sektori koji su zabilježili pad prodaje u posljednjih deset godina, navodi "NovaEkonomija". Međutim, prošle godine zabilježen je rast u ovoj oblasti tako da je prodaja računara i kancelarijskih mašina povećana 13.6 u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije