Privreda

Raste broj prijavljenih za ekonomske olakšice

Raste broj prijavljenih za ekonomske olakšice
Foto: N.N. | Raste broj prijavljenih za ekonomske olakšice

Broj privrednika i preduzetnika s područja grada koji se prijavljuju za ekonomske olakšice zbog situacije sa virusom korona konstantno raste, a do sada ih je prijavljeno više od 1.300, rekao je za "Nezavisne" Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi.

Svaki zahtjev se obrađuje u skladu sa programom koji je usvojila Skupština grada, a javni poziv za pomoć privrednim subjektima je otvoren do kraja godine.

"U gradu je puno privrednih subjekata i da ne bi skraćivali rok omogućeno je da se prijavljuju do kraja godine", kazao je Komljenović.

Dodao je da je subvencionisana komunalna taksa za isticanje firme za tri mjeseca, i to mart, april i maj, i da je to značajna pomoć.

"Ova taksa ide sve do 3.000 KM na godišnjem nivou, što je za tri mjeseca raspon od 30 do 400 KM. Privrednici koji imaju zakup gradskih poslovnih prostora oslobođeni su dva mjeseca, a oni koji su iznajmili javne površine za ljetne bašte i privremene objekte imaju subvenciju za mjesece u kojima nisu radili", pojasnio je.

Krediti za poslovne subjekte u visini do 50.000 KM biće subvencionisani, a ako je kamata do 3,5 odsto, grad preuzima kamatu.

"Otvorena je i anketa za privrednike na koju je pristiglo 250 odgovora u kojima smo dali mogućnost da pitaju šta očekuju od grada i Vlade RS za naredni period. Najčešći odgovori su da očekuju povoljnije linije za kredite i ako bude dodatnih sredstava podrške nabavka repromaterijala i obnavljanje opreme", kaže Komljenović. Vrijednost seta mjera iznosi između tri i 3,5 miliona KM namijenjenih za subvencije, podsticaje i olakšice prema poslovnim subjektima i dijelu građana, dok je u dijelu restrukturiranja gradskih finansija taj iznos oko šest miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije