SP Qatar 2022.

Privreda

Raste interes investitora za izgradnju solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu

Raste interes investitora za izgradnju solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu
Foto: ilustracija | Raste interes investitora za izgradnju solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu

BIHAĆ - Interesovanje za izgradnju solarnih elektrana na području Bosanskog Petrovca izrazila je i domaća ASA grupacija, te zvanično nadležnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu predala zahtjev za izdavanje potrebnih dozvola.

Prema riječima Adnana Alagića, ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK, ova domaća poslovna grupacija, koja čini jedan od stubova razvoja domaće ekonomije, zainteresovana je za građenje dvije fotonaponske elektrane instalisane snage od po četiri megavata.

"U narednom periodu učinićemo sve da izdavanje dozvola bude što efikasnije i brže, kako bi ovaj značajni projekat došao u fazu da se može očekivati izgradnja", kazao je Alagić.

Prema njegovim riječima, prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost za izdavanje energetskih dozvola investitoru, a sa "Elektroprivredom" je već dogovorena izgradnja dalekovoda.

U međuvremenu, Vlada USK je drugom investitoru, njemačkoj kompaniji "Promondis energy", uručila urbanistička rješenja za izgradnju solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac, također na području Bosanskog Petrovca, a radi se o tri solarne elektrane pojedinačne snage od 29,5 megavata.

"Vlada USK je opredijeljena da potakne projekte proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja, a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. U svakom slučaju mi smo na raspolaganju svim potencijalnim investitorima", kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK. Inače, pomenuta  investicija procijenjena je na 45 miliona eura i biće jedna od najvećih koje su realizirane na području Unsko-sanskog kantona i zauzimaće površinu od oko 150 hektara.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije