Privreda

Pratite nas na Google news

Raste potražnja soje na domaćem tržištu

Raste potražnja soje na domaćem tržištu
Foto: N.N. | Raste potražnja soje na domaćem tržištu
Srna

MODRIČA - Na tržištu Republike Srpske i BiH raste potražnja soje i cilj je proizvodnju ove žitarice vratiti na područje Modriče, gdje postoje idealni uslovi za to i dobro znanja ratara, rekao je danas rukovodilac dobojske Područe jedinice Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragiša Marković.

"Sve proizvedene količine mogle bi lako da budu plasirane", istakao je Marković u Modriči, gdje je danas počela tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike tokom koje će proizvođači moći da se upoznaju o novinama u ratarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji. 

On je naveo da su zbog velikog interesovanja ratara danas održana predavanja o novim sortama kukuruza, zaštiti strnih žita, te o agrotehničkim mjerama u uzgoju soje i otkupu ove poljoprivredne kulture. 

Marković je na prvom ovogodišnjem predavanju za 20 ratara podsjetio na dobru višegodišnju saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi u Doboju i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče. 

Poljoprivredni proizvođač Simo Novaković rekao je da je na predavanju čuo korisne savjete koji će, ukoliko ih se poljoprivrednici budu pridržavali, pomoći u odabiru sorti, pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera, a time boljem kvalitetu i većim prinosima soje. 

Zimsku školu za poljoprivrednike organizuje lokalna uprava u saradnji sa dobojskom Područnom jedinicom Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Republike Srpske. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije