Privreda

Ratari najavili proteste

Ratari najavili proteste
Foto: N.N. | Ratari najavili proteste

BIHAĆ - Udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u Unsko-sanskom kantonu najavila su u naredni četvrtak mirna okupljanja i proteste u svim gradovima ovog kantona, o čemu su već obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

Razlog za održavanje ovih protesta je kašnjenje poticaja iz federalnog budžeta, zbog čega se veliki broj ovdašnjih poljoprivrednika nalazi u teškoj situaciji.

Također, ovdašnji poljoprivrednici su ogorčeni i nedavnom odlukom Udruženja veterinara USK o cijeni dijagnostičkih ispitivanja goveda koja će po jednom grlu iznositi 45 maraka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača USK Husein Selimović kaže kako je pomenuta cijena u potpunoj suprotnosti s odlukom Ministarstva poljoprivrede FBiH i Veterinarske komore u ovom entitetu kojom je propisano da se ova vrsta usluga naplaćuje po cijeni od 20 maraka.

Ukoliko ne dođe do zakonske korekcije pomenutih cijena, poljoprivrednici tvrde kako će odbiti usluge dijagnostičkog ispitivanja goveda te da će se na taj način dovesti u pitanje zdravlje stoke, ali i ljudi na području USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije