Privreda

Ratari se dogovorili sa Vladom, uklonjene barikade u Novom Sadu

Ratari se dogovorili sa Vladom, uklonjene barikade u Novom Sadu
Foto: TANJUG/Tara Radovanovic | Ratari se dogovorili sa Vladom, uklonjene barikade u Novom Sadu
Tanjug

NOVI SAD - Poslije osam dana blokade, večeras su uklonjeni traktori sa dvije glavne raskrsnice u centru Novog Sada i saobraćaj se u centru grada ponovo odvija neometano, nakon dogovora koje je Vlada Srbije postigla sa ratarima.

Poljoprivrednici, koji su protestovali na raskrsnicama kod Skupštine grada i na uglu Ulice Jovana Ðorđevića i Bulevara Mihajla Pupina i najduže zadržali barikade, uklonili su ih oko 20.15 sati.

U toku dana uklonjena je blokada Varadinskog mosta, a prethodnog dana na kratko je bio blokiran i Žeželjev most. Prethodnih dana bila je blokirana i Jevrejska ulica.

Traktori su i dalje parkirani duž Bulevara Mihajla Pupina, a poljoprivrednici su okupljeni ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Vlada Srbije i poljoprivrednici su tokom maratonskih pregovora postigli danas dogovor da otkupna cijena suncokreta bude 73 dinara po kilogramu, marža posrednika ograničena na 2,6 dinara, a da trošak transporta snose uljare.

Dogovoreno je i da podsticaj za gorivo bude 20 dinara po litru, a da premija za mlijeko bude povećana na 15 dinara.

Istim dokumentom obezbijeđen je i moratorijum na kredite poljoprivrednika od 12 mjeseci. Protiv ratara neće se podnositi krivične i prekršajne prijave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije