Privreda

"Regionalni APP izazov": Prva nagrada učenicima iz Niša

"Regionalni APP izazov": Prva nagrada učenicima iz Niša
Foto: N.N. | "Regionalni APP izazov": Prva nagrada učenicima iz Niša

BANJALUKA - Pobjednici trećeg regionalnog takmičenja "Regionalni APP izazov", kojeg organizuju kompanije "M:tel" BiH, "Telekom Srbija" i "M:tel" Crna Gora, članice "Telekom Srbija grup", je tim "Augmentum" iz Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, za aplikaciju "Starlight".

Učesnici takmičenja su bili učenici iz 15 srednjih škola iz BiH, Srbije i Crne Gore, a pobjednički tim je nagrađen putovanjem na konferenciju NDC u Portu i mobilnim telefonima.

Stručni žiri je nagradio još dva tima, i to tim "Linuksovci" iz banjalučke Gimnazije, koji se predstavio aplikacijom KUME, kao i tim "Adviktorija" iz Elektrotehničke škole "Vaso Alegrudić" iz Podgorice s aplikacijom "Moj red", koji će se pridružiti kolegama iz Niša na putovanju u Porto.

Specijalna nagrada za inovativnost "Igor Osmokrović" otišla je timu "Trinite" iz Elektrotehničke škole "Vaso Alegrudić" iz Podgorice za aplikaciju "Đe si, istoriju ponesi", a članovi ovog tima su na poklon dobili mobilne telefone.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije "M:tel" BiH, rekao je da je takmičenje u izradi aplikacije za mobilne telefone jedan od projekata koji promovišu timski rad, kreativnost i daju priliku mladim ljudima da se iskažu.

"Ponosni smo da je ovo treća godina kako ovo takmičenje ima regionalni karakter te omogućava mladim ljudima da se upoznaju i druže", kazao je Lopičić.

Vuk Marković, učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša i član pobjedničkog tima "Augmentum", rekao je da su iznenađeni pobjedom, ali i organizacijom takmičenja.

"Dugo smo radili na ovoj aplikaciji, jer smo hteli da stvorimo nešto inovativno. Aplikacija nudi mogućnosti dodavanja 2D i 3D objekata u prostoru", objasnio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije