Privreda

Registrovan ogranak "Sjevernog toka dva"

Registrovan ogranak "Sjevernog toka dva"
Foto: Ilustracija/Arhiva | Registrovan ogranak "Sjevernog toka dva"

MOSKVA - Operater ruskog gasovoda "Sjevernog toka dva" pod nazivom "Gas za Evropu", registrovao je ogranak za njemački dio gasovoda što je u skladu sa regulativama u Njemačkoj, mada je potvrda za projekat i dalje suspendovana.

Sjedište "Gasa za Evropu" biće u njemačkom gradu Šverinu. U posjedu ogranka je dio gasovoda dug 54 kilometra u njemačkim teritorijalnim vodama i u kopnenom postrojenju Lubmin.

Njemačka savezna Agencija za mreže danas je saopštila da procedura sertifikacije ostaje suspendovana dok transfer glavnih sredstava i ljudskih resursa i ogranak ne bude okončan, a regulatori u stanju da izvrše provjeru dokumentacije.

U saopštenju se ističe da trenutno ne mogu da predvide kada će procedura biti nastavljena.

Agencija je u novembru suspendovala proces sertifikacije gasovoda jer operater mora da registruje svoj pravni ogranak u Njemačkoj.

Energetski projekat "Sjeverni tok dva" trebalo bi da udvostruči količinu gasa koja dolazi iz Rusije direktno ka Njemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu i ispod površine Baltičkog mora.

Projekat je naišao na otpor u EU, SAD i Ukrajini jer bi, kako se navodi, time bila povećana ovisnost od ruskog energenta dok bi Ukrajina ostala bez prihoda od tranzita gasa.

Gasovod je izgrađen u septembru, ali još nije operativan u očekivanju dozvole Njemačke I EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije