Privreda

Rezidba na Svetog Trifuna u vinogorju "Podruma Vukoje 1982"

Rezidba na Svetog Trifuna u vinogorju "Podruma Vukoje 1982"
Foto: N.N. | Rezidba na Svetog Trifuna u vinogorju "Podruma Vukoje 1982"

​TREBINJE - U najstarijem istočnohercegovačkom vinogorju "Carskim vinogradima" u vlasništvu "Podruma Vukoje", na Ušću kod Trebinja, gdje se još od vremena Austougarske monarhije sade autohtone sorte vinove loze, proslavljen je početak rezidbe na Svetoga Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

Rezidba se obavlja planiranom dinamikom, pogoduje joj i lijepo vrijeme, koje je uslovilo da se na oba lokaliteta "Podruma Vukoje", u Ušću i u Zasad polju, primijeni na pravi način, što će, kako je istakao Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982", usloviti i odličnu berbu ove 2019.

"U Zasad polju je završeno 80% rezidbe, sada se nastavlja i u 'Carskim vinogradima', starim više od 120 godina, s najznačajnijom autohtonim sortom žilavkom, tako da nema razloga da ne budemo i zadovoljni i ponosni, ne samo zbog žilavke, koja je od 2005. godine na Svjetskoj vinskoj karti, nego i zbog sveukupnih očekivanja, kada su u pitanju i rod i kvalitet", istakao je Vukoje.

On je podsjetio da je prethodna godina bila jedna od najboljih u njihovim vinogradima, ali i u istoriji hercegovačkog vinarstva.

Vukoje objašnjava da nijedan faktor u vinogradarstvu, kao i u vinarstvu, ne prepuštaju slučaju, pa se, odmah nakon rezidbe, prelazi na druge poslove u vinogorju. Prema njegovim riječima, vinogradarstvo je jedna vrsta avanturizma, u kojoj se ne zna šta vinogradara sve čeka do kraja godine.

"Zato nećemo ništa prepuštati slučaju, ni u vinogradu, ali ni u proizvodnji kapljice, pa ćemo naš novi brend, rakiju grozdu, početi distribuirati što je moguće dalje. Kada to kažem, mislim da, ako su 'Podrumi Vukoje' s vinom prisutni na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi, zašto to ne učiniti i s našom lozovom rakijom, koja predstavlja brend za cijelu Hercegovinu, iako je jedno vrijeme bila u stagnaciji", rekao je Radovan Vukoje.

On napominje da se, nakon prošlogodišnjeg višemilionskog ulaganja u vinariju i destileriju, sada nastavlja s promocijom proizvoda iz novih pogona, ali uz dalja ulaganja i u vinariju i u destileriju i u vinograde, gdje i ove godine planiraju zapošljavati nove radnike.

Vukoje ističe da je otvaranje novih radnih mjesta i njihova obaveza, kao lokomotive razvoja vinarstva i vinogradarstva u cijeloj Bosni i Hercegovini.

I maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta

Višemilionska investicija "Podruma Vukoje 1982", osim destilerije, podrazumijeva i uljaru, a sve mašine su iz generacije najmodernije njemačke tehnologije.

Osim lozove rakije, koja već postaje prepoznatljiv brend Vukoja, na lokalitetu Zasad polje, pored vinograda, Vukoje uzgajaju i masline, zasad oko 1.000 stabala, od čijih se plodova, već treću godinu, cijedi maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije