Privreda

RiTE "Gacko" siguran snabdjevač Srpske električnom energijom

RiTE "Gacko" siguran snabdjevač Srpske električnom energijom
Foto: Srna | RiTE "Gacko" siguran snabdjevač Srpske električnom energijom

GACKO – Srpska je energetski stabilna, poručeno je danas nakon sastanka Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, predsjednika Srpske i Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Dodik je istakao da je RiTE "Gacko" siguran snabdjevač Srpske električnom energijom koji će održati sistem i u narednom periodu kada uđe u remont Termoelektrana "Ugljevik".

"U oblasti energetike u Srpskoj se radi i na razvoju novih proizvodnih kapaciteta. Ti projekti se odnose na gasovod i dvije elektrane na gas, koje bi se pravile u okviru tog gasovoda, i još jedna u okviru Rafinerije nafte Brod od 100 megavata", kazao je Dodik.

Najavio je da će u narednom periodu biti intenzivirana izgradnja strateških energetskih projekata kao što su "Buk Bijela", "Mrsovo", "Gornji horizonti.

Cvijanovićeva je rekla da rukovodstvo Srpske, pokušava da domaćim mjerama zadrži cijenu struje, što je važno za građane.

"Opredijeljeni smo da radimo na realizaciji važnih projekata za Gacko. Vodosnabdijevanje u Gacku je u centru pažnje lokalnih i republičkih vlasti, ali i realizacija infrastrukturnih projekata i lokalnih puteva, za šta je izdvojeno oko 800.000 KM", kazala je Cvijanovićeva.

Višković je naveo da je Termoelektrana u Gacku u punoj pogonskoj spremnosti, da je u julu izašla iz remonta i ima dovoljne količine uglja.

"Ovo je veoma važno jer će u narednih mjesec dana Termoelektrana u Ugljeviku započeti remont. Vlada će podržati projekat vodosnabdijevanja Gacka", dodao je Višković.

Miodrag Šešlija, direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" rekao je da je ovo preduzeće spremno za zimu i da ne očekuje nikakve probleme u snabdijevanju strujom.

"Ovo preduzeće ima dovoljno zaliha uglja, dva miliona tona spremnih za eksploataciju", rekao je Šešlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije