Privreda

Pratite nas na Google news

"Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica

"Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica
Foto: N.N. | "Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica
Dejan Tovilović

BANJALUKA - "Robne rezerve RS" u stečaju otpisaće poljoprivrednicima kamatu na dug od 3,5 miliona KM za regresiranu naftu i đubrivo ako do 30. septembra vrate glavnicu duga.

Ovo je bio prijedlog Doste Baraković, stečajne upravnice, koji je prihvatila Skupština povjerilaca, koja je danas održala sjednicu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

"Odlukom da se ovim poljoprivrednicima da rok do kraja septembra da vrate glavnicu, a da im otpišemo zakonsku zateznu kamatu, pokušavamo da uz što manje troškova naplatimo što više duga. Nadamo se da će to uroditi plodom, jer su mnogi dužnici korisnici podsticaja, ali ih ne mogu dobiti sve dok ne izmire ova dugovanja", rekla je Barakovićeva.

Kako je pojasnila, u pitanju je 6.546 poljoprivrednika koji imaju dugovanja iz 2009. i 2011. godine, a pokretanje tužbi bilo bi ogroman posao.

Međutim, kako je rekla, problem je i što mnogi poljoprivrednici uopšte nisu znali da imaju dugovanja, jer nisu znali šta im je otpisano, a nisu dobijali nikakve opomene od ovog javnog preduzeća.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u "Robnim rezervama RS" u julu prošle godine. Prijedlog za njegovo otvaranje podnio je Mirko Marčeta, direktor ovog javnog preduzeća, i to u martu prošle godine zbog nagomilanih dugova i blokade računa.

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije