Privreda

Robne rezerve propale i prije početka rada

Robne rezerve propale i prije početka rada
Foto: N.N. | Robne rezerve propale i prije početka rada

BANJALUKA - Sudbina "Robnih rezervi Republike Srpske", preduzeća koje je u stečaju, bila je zapečaćena i prije nego što je počelo da radi jer su od Republičke direkcije za robne rezerve, a čiji su pravni nasljednici, preuzeli i obaveze od oko 21 milion maraka, tako da nisu imali nikakvu šansu da pozitivno posluju.

Takođe, tu je i veoma loš ugovor potpisan 2009. godine s "Farmlandom", a gdje su ostali bez krava i žitarica koje su farmi iz Nove Topole povjerene na čuvanje. Nadaju se da će kroz sudski postupak pokušati da namire štetu koja se kreće u iznosu od oko četiri miliona maraka.

Situacija se dodatno zakomplikovala kada je Vlada RS 2014. godine donijela odluku i zadužila Robne rezerve da otpišu dug od oko 14 miliona KM poljoprivrednicima za regresirano đubrivo za sjetvu 2012. godine, a koju preduzeće nije sprovelo kako ne bi ugrozilo svoje poslovanje jer bi bilo u minusu za taj iznos.

Kako odluka nije zaživjela, a dug zvanično nije otpisan, Ministarstvo finansija RS je u stečajnom postupku prijavilo potraživanja od oko 14 miliona maraka. Ova potraživanja su im i priznata.

Međutim, taj dug u "Robnim rezervama" i dalje pripisuju poljoprivrednicima, koji ne žele da ga plate jer su, prema informacijama iz Vlade, od njega bili oslobođeni.

Prema riječima Doste Baraković, stečajnog upravnika u "Robnim rezervama RS", ovo su glavni razlozi za posrnuće ovog preduzeća. Ona ih je pobrojala u svom izvještaju, koji je juče jednoglasno usvojen na ispitnom i izvještajnom ročištu, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

"Ja sam to potraživanje priznala, ali kao potraživanje nižeg isplatnog reda i to je kategorija koja dolazi na naplatu posljednja. Po svim parametrima neće se namiriti ni potraživanja iz opšteg isplatnog reda, tako da je to namirenje apsolutno upitno i nemoguće", kazala je ona.

Inače, brojke pokazuju kako je ukupna vrijednost imovine "Robnih rezervi RS" oko 11,5 miliona, dok su priznata potraživanja 24 miliona maraka. Procjene pokazuju kako će se tek oko 30 odsto povjerilaca namiriti u stečajnom postupku, dok ostatak neće dobiti ništa.

Kao jedan od problema na koji je povjeriocima skrenuta pažnja jesu i nekretnine za koje "Robne rezerve" ne mogu da dokažu vlasništvo, a zbog čega nisu uvrštene u početni bilans.

Takođe, danas je u sudu osporeno potraživanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja traži 9,5 miliona maraka na osnovu poreza pa će svoja prava morati tražiti u parničnom postupku, za čije pokretanje prema zakonu imaju rok od mjesec dana.

Usvojeno je čak 20 zaključaka čijom bi se realizacijom okončao stečajni postupak, koji će ići prema likvidaciji preduzeća, jer sve relevantne procjene pokazuju kako ne postoji šansa da ono ponovo oživi jer je prezaduženo.

Izabran je i Odbor povjerilaca, koji čini pet članova, od kojih dva dolaze iz redova radnika, te po jedan iz reda razlučnih povjerilaca i onih s najvišim i malim potraživanjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije