Privreda

Rok Vodnik, član Uprave "Petrola": Partnerima za godinu uštedimo 6 miliona €

Rok Vodnik, član Uprave "Petrola": Partnerima za godinu uštedimo 6 miliona €
Foto: N.N. | Rok Vodnik, član Uprave "Petrola": Partnerima za godinu uštedimo 6 miliona €

"Petrol" u jednoj godini kroz svoja rješenja partnerima uštedi ukupno u prosjeku oko šest miliona evra, rekao je Rok Vodnik, član Uprave "Petrola", koji je u Banjaluci boravio povodom otvaranja preduzeća "Eko-toplane" Banjaluka. "Petrol" je putem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji učestvovao u projektu izgradnje ovog modernog postrojenja u najvećem gradu Republike Srpske.

"Naša rješenja uključuju proizvodnju, distribuciju i nabavku energije. Optimizovanjem svih sistema distribucije i rada, kao i upravljanjem potrošnjom energije staramo se o efikasnosti. Održivi krug zatvaramo ponovnom upotrebom otpadnih materija kao izvora nove energije i razvojem održive mobilnosti", kaže on.

"Petrol" je relativno nepoznat u oblasti energetske efikasnosti u BiH. Kako biste predstavili "Petrol" kao društvo koje u ovoj oblasti aktivno deluje?

VODNIK: Cjelovitom ponudom modernih energetsko-ekoloških rješenja brinemo za pouzdano, ekonomsko i ekološko snabdijevanje svim vrstama energije i zajedno s našim partnerima stvaramo društvo s niskom emisijom ugljenika. Naš kratkoročni cilj do 2020. jeste da u oblasti energetskih i ekoloških rješenja ostvarimo petinu našeg EBITDA. Tom cilju se približavamo velikom brzinom. Za realizaciju takvih ciljeva, društvo već danas 40% svih kapitalnih investicija usmjerava na projekte u oblasti energetskih i ekoloških sistema i rješenja.

Šta predstavlja vaš rad u oblasti energetskih i ekoloških sistema i rješenja?

VODNIK: U "Petrolu", koji je u prošlosti bio poznat prije svega kao trgovac naftom, u posljednjih deset godina usmjerili smo se na partnerstva za stvaranje društva s niskom emisijom ugljenika. Vodimo računa o tome da proizvodimo što više energije iz obnovljivih izvora i da potrošnja vode i energije u svim oblastima bude što manja. Bavimo se kako daljinskim snabdijevanjem toplotom, koje je prijatno po životnu sredinu, tako i optimizacijom i digitalizacijom sistema daljinskog grijanja i vodovodnih sistema, smanjujemo potrošnju električne energije sistema javne rasvjete, potrošnju energije u zgradama. Proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora, trgujemo gasom i električnom energijom, staramo se o prečišćavanju otpadnih voda, uvodimo rješenja energetske efikasnosti u industriji i uspostavljamo mrežu električnih punjača za električna vozila. Naša nastojanja ka ostvarivanju misije prelaska na društvo s niskom emisijom ugljenika svake godine su sve vidljivija.

Šta konkretno to znači, koja dostignuća možete da navedete?

VODNIK: U 2017. godini pod našom upravom imali smo 26 koncesija za snabdijevanje zemnim gasom. Sami smo krajem 2017. upravljali sa 25 sistema za daljinsko grijanje, u 14 sistema djelatnost izvodimo kao komunalna služba, a u ostalima krajnjem korisniku u djelatnosti prodaje obezbjeđujemo čistiju energiju (biomasa, zemni gas, geotermija, kogeneracija toplotne i električne energije) po istoj ili nižoj cijeni nego što je bila prije obnove sistema daljinskog grijanja. Na godišnjem nivou tako prodajemo 140,8 hiljada MWh toplotne energije. Primjenom građevinskih i tehničkih mjera na energetsko upravljanje preuzeli smo već 351 objekat s ukupnom površinom od više od 1.060.000 kvadratnih metara. O smanjenju potrošnje električne energije u sistemima javne rasvjete vodimo računa u 13 gradova. Zahvaljujući visokom tehničkom i stručnom znanju našeg inženjerskog kadra, neprestano poboljšavamo snabdijevanje pijaćom vodom i daljinskim grijanjem. Tako na godišnjem nivou pomažemo operaterima vodovodnih sistema da smanje gubitak za oko dva miliona kubnih metara vode. Takođe, ove godine uspješno upravljamo sa četiri koncesije za pružanje komunalnih usluga prečišćavanja otpadnih voda.

U oblasti daljinskog grijanja godišnje činimo da 40 većih sistema u regiji poveća efikasnost proizvodnje i distribucije toplote.

Koje konkretne reference biste naveli?

VODNIK: U posljednjih dvadeset godina sproveli smo više projekata u oblasti energetske efikasnosti. U jednoj godini našim partnerima ukupno uštedimo u prosjeku oko šest miliona evra. U Beogradu na sistemu daljinskog grijanja godišnje možemo da uštedimo oko milion evra optimizacijom potrošnje primarnog energenta, a mnogo više, po konzervativnim procjenama oko pet miliona evra, može da se uštedi optimizacijom investicija u mreže daljinskog grijanja. U Ljubljani smo sproveli projekat digitalizacije vodovodnog sistema s ciljem optimizacije investicija u obnovu mreže i troškova rada. U gradskoj opštini Kranj projektom energetske efikasnosti u 16 javnih objekata potrošnju energije smanjili smo za nekih 52% godišnje. U oblasti energetski efikasne javne rasvjete u Kopru samo uz investiciju vrijednu 2,3 miliona evra zamijenili i preradili 5.300 svjetiljki, obnovili 248 prekidača, a osnovali smo i energetsko knjigovodstvo i centar za prijavu grešaka u radu. Ovim smo ostvarili godišnju uštedu električne energije od 2,3 miliona KWh. Volimo da naglasimo da je u oblasti energetske efikasnosti potrebno investirati i sprovoditi pametne mjere i rješenja pošto samo tako mogu da se obezbijede pametni efekti. Naši partneri su tako "pametni gradovi" koji žele da svojim stanovnicima ponude infrastrukturu za snabdijevanje energijom koja će biti prijatna za sredinu, efikasna i cjenovno dostupna.

Gdje u "Petrolu" vidite najveći potencijal, odnosno izazov na putu ka pametnom gradu?

VODNIK: Izazova i mogućnosti ima mnogo, praktično na svim nivoima. Spomenuću neke od najznačajnijih, a to su pametni sistemi daljinskog grijanja, riječ je o transformaciji u četvrtu generaciju daljinskog grijanja, pametna voda, radi se o proizvodnji i distribuciji pijaće vode, pametna javna rasvjeta, pametne zgrade, pametni dom, pametna mobilnost

To su oblasti na kojima "Petrol" već aktivno radi.

VODNIK: Istina je da uspješne reference imamo u svim navedenim oblastima. Mogu sa sigurnošću da tvrdim da smo kao ponuđač usluga pametnog upravljanja u samom vrhu rješenja za pametne gradove. Kao akter prepoznatljiv u regiji obezbjeđujemo upravljanje s pet oblasti koje su od ključnog značaja za grad, a to su energija, objekti, infrastruktura, životna sredina i mobilnost.

U čemu je jedinstvenost vašeg koncepta?

VODNIK: Na jednom mjestu učestvujemo u razvoju regija, opština, javnog i komunalnog sektora, industrije i privrede. Investiramo u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao pokretač razvoja i garantujemo postizanje uštede energije. Ideja razvoja društva "Petrol" jeste cjelovito energetsko snabdijevanje s naglaskom na efikasnoj potrošnji energije i odgovornom ponašanju prema izvorima. Ovo je koncept koji vodi u kružnu ekonomiju, čemu stremi i EU. Naša rješenja uključuju proizvodnju, distribuciju i nabavku energije. Optimizovanjem svih sistema distribucije i rada, kao i upravljanjem potrošnjom energije, staramo se o efikasnosti. Održivi krug zatvaramo ponovnom upotrebom otpadnih materija kao izvora nove energije i razvojem održive mobilnosti.

Kakvu viziju razvoja energetske efikasnosti imate za narednu deceniju?

VODNIK: U "Petrolu" o tome veoma intenzivno razmišljamo već duže vrijeme, tako da danas već ubrzano razvijamo projekte koji će ostvariti našu misiju, obezbijediti održivo i pouzdano snabdijevanje energijom koja je prijatna za životnu sredinu. Omogućavamo pristup energiji za krajnjeg korisnika na transparentan i prijatan način. Nesumnjivo je značaj gradova kao najvećih potrošača energije ključan za izvođenje projekata energetske efikasnosti, ekonomične upotrebe obnovljivih izvora energije, ekoloških projekata, a u ujedno je i ključan činilac u prelasku na održiv način rada modernog društva. Briga za odgovornost prema ljudima i životnoj sredini u kojoj radimo i živimo, jedna je od "Petrolovih" glavnih vrijednosti. Vjerujemo da ćemo u budućnosti digitalizacijom sistema, iskorišćenjem interneta svega (ljudi, uređaja, stvari) i uvođenjem tzv. pametnih ekspertskih sistema upravljanja infrastrukturom podstaći omogućavanje rješenja pomoću kojih će gradovi na osnovu razvijenih sistema svih vrsta energija zaista moći da postanu zeleni. Vidimo da možemo da podstaknemo razvijanje rješenja koja će mijenjati ovaj svijet nabolje pošto se odnos i pogled na rad važnih gradskih zadataka već mijenja. Mijenjaće se rad svih energetskih sistema jer će krajnji korisnici svojim izborom energije ovaj svijet i sami moći da mijenjaju.

Ponosni smo što smo bili dio "Eko-toplana"

Tomaž Berločnik, predsjednik Uprave "Petrola", prilikom otvaranja "Eko-toplana" Banjaluka naglasio je kako projekat u Banjaluci predstavlja za "Petrol" odličnu referencu prilikom dobijanja novih poslovnih mogućnosti ove vrste u široj regiji.

"Ponosni smo što smo putem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji bili dio projekta koji je u Banjaluku donio modernu proizvodnju toplote iz obnovljivih izvora energije. Prilikom planiranja investicije uzeli smo u obzir smjernice Evropske komisije (tzv. Zimski paket EK 2016-2050) i s našim know-how doprinijeli tome da su sve ključne odluke donijete na način da je Banjaluka dobila trajan sistem daljinskog grijanja, koji će stanovnike Banjaluke mnogo godina cjenovno konkurentno i kvalitetno snabdijevati grijanjem. Vjerujemo da jesmo i da ćemo i dalje opravdavati povjerenje grada Banjaluke i vlasnika 'Eko-toplana'", kazao je on.

Dodao je kako ovim projektom "Petrol" postaje još značajniji i prepoznatljiviji igrač u Evropi u oblasti pametnih tehnologija u gradovima i partner u energetski efikasnom upravljanju gradom i urbanizovanim naseljima.

"U oblasti sistema daljinskog grijanja lokalnim zajednicama nudimo efikasno upravljanje postojećim sistemima ili izgradnju novih energetski efikasnih sistema daljinskog grijanja. Izvođenje projekata daljinskog grijanja i sprovođenje mjera energetske efikasnosti u javnom i poslovnom sektoru za društvo "Petrol" predstavljaju značajan korak u procesu transformacije kompanije u cjelovito energetsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije