Privreda

Pratite nas na Google news

Rudari iz Zenice i Breze počeli štrajk glađu

Rudari iz Zenice i Breze počeli štrajk glađu
Foto: Nedžad Uglješa | Rudari iz Zenice i Breze počeli štrajk glađu
Mirsada Lingo Demirović, Agencije

SARAJEVO – Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su jutros odbili da izađu iz Stare jame i Stranjana, te iz jame "Sretno" u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH (FBiH) i "Elektroprivrede BiH".

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu, javili su federalni mediji.

U rudniku se nalazi oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH danas nije ubijedila predstavnike rudara rudnika mrkog uglja Breza i Zenica da će pronaći rješenje za njihove probleme pa su za 13. septembar najavili generalni štrajk.

Oko 500 rudara danas je izašlo na ulice Sarajeva kako bi protestovali, dok je njih 200 ostalo u jamama i tako na najteži način izrazilo svoje negodovanje.

Rudari koji su nakon protesta i sastanka u Sarajevu stigli u Zenicu došli su do kapije rudnika Stara jama, gdje zaposlenima u upravi nisu dozvolili da napuste rudnik.

"Rudari neće izaći iz jama, a rekli su da sada počinju i štrajk glađu. Oni ne žele izaći dok se ne deblokira račun. U rudniku Zenica 2014. godine dobili smo široko čelo, koje je poplavljeno. 'Elektroprivreda' se bogati, a rudnici tonu. Radnici ne mogu gladni raditi", kazao je predsjednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo.

Podsjećamo, zbog dugova prema Poreskoj upravi, koji zbirno prelaze 200 miliona maraka, računi rudnika koji zapošljavaju oko 2.800 ljudi su u blokadi pa topli obrok nije isplaćen.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, kazao je da će Vlada pomoći koliko može, ali smatra da protesti nije trebalo da budu održani pred Vladom, nego pred zgradom "Elektroprivrede BiH".

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restrukturiranja u rudnicima kako bi se bolje i jednostavnije upravljalo svim rudnicima.

"Dobili smo zahtjev sindikata za sastanak s Vladom u kojem se traži da se odblokira račun, da se detektuju krivci, izvrši restrukturiranje i stvore bolji uslovi u rudnicima te da se uradi rekalkulacija cijene uglja.

Restrukturiranje će biti pokrenuto i mora se uraditi. Dali smo rok od 10 dana da se ovaj problem riješi s rudnicima Zenica i Breza. Vlada FBiH će iznijeti opcije kako da se problem u Zenici kratkoročno riješi, a onda dugoročno. Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika ima 4.500 maraka plaću, a da nema prijedlog za rješenje. Ja ću danas tražiti njegovu smjenu", kazao je Džindić.

Bajazit Jašarević, direktor "Elektroprivrede BiH", kazao je da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali da ga za Zenicu nisu mogli ponuditi jer od tri aktivne jame, samo jedna proizvodi.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, poručio je predstavnicima Vlade FBiH da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

"Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama, pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti", kazao je on.

Inače, rudari su danas ujutro stigli autobusima nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora.

Očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose.

Iz Sindikata poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija porodica.

Rudari su danas novinarima ispred zgrade Vlade FBiH pokazivali i povrede koje su dobili u rudnicima, istaknuvši kako je njihov posao težak i da je to hljeb sa devet kora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije