Privreda

Rudari se štrajkom bore protiv otkaza i za plate

Rudari se štrajkom bore protiv otkaza i za plate
Foto: N.N. | Rudari se štrajkom bore protiv otkaza i za plate
Nataša Tadić

TUZLA, SARAJEVO - Rudari rudnika Kreka Tuzla stupit će u ponedjeljak u generalni štrajk ukoliko ne dobiju platu, a ovo nije jedini najavljeni rudarski protest.

Povodom obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, pod sloganom "Ne nepravedenom i nehumanom restrukturiranju rudnika uglja u sastavu koncerna" u Sarajevu će biti održan protestni skup članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, saopšteno je iz ovog sindikata.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je proteklih dana analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu koncerna "Elektroprivreda BiH" te podsjetilo da je stanje u nekim od njih katastrofalno, a što je proizvod niza okolnosti, ističu iz Sindikata te najavljuju štrajk.

O tome su obavijestili Vladu FBiH, "Elektroprivredu" i menadžment rudnika.

"Mi od federalne vlade tražimo odgovore na pitanja kako će ići restrukturiranje rudnika. Podrazumijeva li to slanje radnika na biro? Tražimo da nam dostave usaglašene odluke o ulaganjima u rudnike. Ako ne dobijemo te odgovore i ne počne se konkretno raditi na rješavanju ovih problema koji su krucijalni za opstanak rudnika, mi ćemo 1. maja održati proteste ispred Vlade FBiH, a nakon toga najavljujemo i generalni štrajk svih šest rudnika u Federaciji", rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Rudari navode da je evidentno da se utvrđivanjem novih pravilnika o radu želi umanjiti nivo materijalnih prava radnika.

"Počinje biti potpuno vidljivo da se po pitanju utvrđivanja novih pravilnik o radu u rudnicima uglja u sastavu JP 'Elektroprivreda BiH' d.d. Sarajevo i pravilnika o radnom učinku predviđa minimum potrebnog nivoa socijalnog dijaloga te se ima namjera kroz navedene akte u značajnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo materijalnih prava radnika u rudnicima uglja u sastavu ovog koncerna, a to je navedno u pismu Samonstalnog sindikata radnika rudnika FbiH", govore sindikalci.

Rudari Rudnika Kreka Tuzla gotov svaki mjesec štrajkom traže zarađene plate pa će tako biti i ovaj mjesec.

"'Elektroprivreda BiH' od nas traži restrukturiranje rudnika, koje podrazumijeva otpuštanje oko 1.000 ljudi, što za nas ne dolazi u obzir. Mi nećemo dozvoliti da bude otpušten nijedan radnik", kazao je Zuhdija Tokić, presjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Kako ministar industrije, eneregetike i rudarstva FBiH komentariše najave štrajka, nismo saznali jer na naše upite nismo još dobili odgovore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije