Privreda

Rudari se vraćaju u jamu, uskoro proizvodnja

Rudari se  vraćaju u jamu, uskoro proizvodnja
Foto: N.N. | Rudari se vraćaju u jamu, uskoro proizvodnja

BANOVIĆI - Rudari podzemne eksploatacije Rudnika mrkog uglja Banovići postepeno se vraćaju u jamu Omazići, saopštila je uprava rudnika.

Trenutno se radi na sanaciji prostorija u kojima je vodom gašen požar. Mehanizacija nije ugrožena i očekuje se njeno ponovno pokretanje čim se osiguraju uslovi za bezbjedan boravak radnika u jamskim prostorijama.

Kako kažu iz rudnika, po trenutnim pokazateljima, u jami nema požara i ekipe su svakodnevno na terenu te se očekuje  da se za desetak dana počne sa izvlačenjem vode koja je ubačena da bi se sanirao požar.

"Zaustavili smo upuštanje vode i u požarno područje ne ide ni litar podzemne vode, oprema nije ugrožena. Preklop jedan, koji je napunjen vodom, izvršio je presijecanje požara i plinova prema mehanizovanom čelu i komorama za pripremu te rudarskim prostorijama", rekao je Hasan Sjedinović, šef Štaba rudarskog spasavanja RMU Banovići.

On naglašava za "Nezavisne" da je postepeno potapanje prostorija koje su prethodno zazidali sačuvalo mehanizaciju i omogućilo ulazak u jamu 35 dana od izbijanja požara.

"Nije došlo do narušavanja prostorija. Poslije prospekcije Čete za spasavanje, rezultati su izvan očekivanja. Očekujem da u što skorije vrijeme počnemo proizvodnju",  kaže Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Radnici su nakon požara bili preraspoređeni u druge pogone, ali sada se pomalo vraćaju u jamu na održavanje dok ne počne proizvodnja.

Požar u jami Omazići izbio je 28. marta i zahvatio veću površinu.

Požar je nastao u jamskoj prostoriji u transportnom iskopu na pogonu petog trakastog transportera.

Uzrok požara još nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije