SP Qatar 2022.

Privreda

Rudari u FBiH odbili sići u jame: Ako mogu bez nas, eto im neka rade

Rudari u FBiH odbili sići u jame: Ako mogu bez nas, eto im neka rade
Foto: Fena | Rudari u FBiH odbili sići u jame: Ako mogu bez nas, eto im neka rade
Nezavisne novine

ZENICA - Rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su danas sići u jame.

Kako je za N1 potvrđeno razlog štrajka jeste današnja odluka preduzeća "Elektroprivreda BiH" da svojim radnicima isplati jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, dok ovom odlukom nisu obuhvaćeni zaposleni u rudnicima.

Kako je za federalne medije kazao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, radovi su obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka dok se u jami Raspotočje radilo navodeći da moraju zaštititi opremu te da su time pokazali više savjesti od nadležnih.

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, “Raspotočje” i “Stara jama”, obustavili su proizvodnju, potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Navodi kako su jamu napustili i rudari u pogonu “Raspotočje”, koji su bili sišli u jamu u drugoj smjeni pa su se i zenički rudari priključili rudarskom neposluhu, u koji su stupili rudari iz koncerna JP EPBiH.

"Upravo sam se vratio iz Raspotočja, gdje su rudari također napustili jamu. Svi su stali i stupili u rudarski neposluh, nakon što su danas saznali da je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH svojim zaposlenim isplatila po 750 KM. Rudari su izostavljeni iz te isplate pa, ako mogu bez rudara, eto im neka rade. Proizvodnju su obustavili svi u Brezi, Kaknju", kaže Avdić.

JP EPBiH je u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH donijela odluku o isplati novčane pomoći radnicima na ime pomoći zbog rasta inflacije, ali pomoć, podsjeća Avdić, nije isplaćena rudarima iz rudnika koji posluju u sklopu tog koncerna.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je za Klix.ba kazao da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM. Naveo je i da je stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

Za sutra je najavljena i press konferencija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u vezi s ovom temom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije