Privreda

Rudnike "Kreka" guše dugovanja, potrebne reforme poslovanja

Rudnike "Kreka" guše dugovanja, potrebne reforme poslovanja
Rudnike "Kreka" guše dugovanja, potrebne reforme poslovanja

SARAJEVO - Stanje u Rudnicima uglja "Kreka", nedostatna investicijska ulaganja, problemi rudara i perspektive daljeg razvoja, bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Iako su Rudnici uglja "Kreka" u nadležnosti Vlade FBiH, Vlada TK je tu da bude podrška i partner, konstatovano je na sastanku.

“Rudnici "Kreka" nisu upitni, oni su motor razvoja i za sobom moraju vući veći broj manjih kompanija”, rekao je premijer TK Bego Gutić i dodao da jaka Kreka znači i jak TK i jaku Elektroprivredu BiH.

Tokom sastanka učesnici su zaključili da je loše upravljanje rudnicima glavni razlog za trenutno izuzetno teško stanje.

“Da se rudnicima kvalitetnije upravljalo, situacija bi bila teška, ali Rudnici uglja "Kreka" sigurno ne bi bili u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze”, kazao je Gutić uz napomenu da nema namjeru podizati tenzije, ali da postoji želja da se zauzme zajedničko opredjeljenje Elektroprivrede BiH, Rudnika i Vlade TK o načinima prevazilaženja krize.

Predstavnici sindikata izrazili su razočarenje nepostojanjem stalne komunikacije između Rudnika i Vlade TK u dosadašnjem periodu, kao i nepostojanjem interesa Rudnika za uspostavljanjem kvalitetnijeg Rudnika "Kreka" i krovne institucije u kojoj radi.  

“Uprkos višekratnom pokazivanju dobre volje Vlade TK, i dalje je prisutno enormno dugovanje Rudnika uglja "Kreka" Tuzlanskom kantonu po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu oko 8 miliona KM i koncesija od 10 miliona KM”, navodi se u saopštenju iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Vlade TK.M.

Gutić smatra da rudari moraju imati zdravstveno osiguranje, ali da Vlada TK ne smije dozvoliti da se zbog rudara "Kreke" ugrozi cjelokupni zdravstveni sistem koji opslužuje pola miliona stanovnika ovog kantona.

Dodao je da je Vlada TK nepopularnim odlukama morala uozbiljiti odnos uprave Rudnika prema TK.

Rudari su izrazili razumijevanje te istakli neophodnost ozbiljnih i kvalitetnih reformi unutar Rudnika, kako bi se stanje počelo mijenjati nabolje.

Takođe, danas je razgovarano i o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla te izgradnji Termoelektrane u Banovićima. Ova dva razvojna projekta su međusobno neovisna. Zaključeno je da je Blok 7 projektovan za upotrebu lignita koji se eksploatiše u Kreki, dok je TE u Banovićima projektovana za spaljivanje mrkog uglja, čime se i jednom i drugom rudniku obezbjeđuje dugoročan plasman uglja.

Gutić je izrazio i podršku predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanu Husiću u sindikalnoj borbi da se popravi status i životni standard rudara u FBiH, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije