Privreda

Pratite nas na Google news

Rusi preuzimaju primat na tržištu obojenih dijamanata

Rusi preuzimaju primat na tržištu obojenih dijamanata
Foto: N.N. | Rusi preuzimaju primat na tržištu obojenih dijamanata
Tanjug

MOSKVA - Jedan od najvećih ruskih proizvođača dijamanata, Alrosa, preuzeće vođstvo na tržištu obojenih dijamanata uskoro, kada se zatvori australijski rudnik Argajl.

Naime, taj australijski rudnik trenutno je najveći proizvođač te vrste dragog kamenja a njegovo zatvaranje predviđeno je za drugu polovinu ove godine jer je, nakon više od 30 godina eksploatacije, njegov dalji rad ekonomski neisplativ, prenosi "Raša tudej".

Očekuje se da će njegovo zatvaranje imati uticaj na cijelu globalnu industriju dijamanata, kao i da će Rusija postati glavni snabdjevač najdragocjenijim draguljima.

"Nakon zatvaranja rudnika Argajl, postaćemo najveći proizvođač obojenih dijamanata na svijetu i preuzeti vodeću poziciju na tržištu tih dragulja", kazao je direktor Alrose Pavel Vinikin u intervjuu za TAS S.

Objasnio je da njegova kompanija posjeduje nekoliko proizvođača obojenih dijamanata, kao što su Severalmaz i Almazi Anabara, prenio je portal B92.net.

Almazi Anabara je, inače, poznat po otkriću 14,83-karatnog ružičastog dijamanta po imenu "Duša ruže", koji bi mogao postati najskuplji ruski dragulj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije