Privreda

Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini

Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini
Foto: RTRS | Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini

BANJALUKA - Republika Srpska u 2018. godini zabilježila je pad izvoza u Rusiju od oko 18 miliona maraka ili oko 40 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Privrednici iz ruske regije Nižnji Novgorod, jednog od najrazvijenijih industrijskih područja u toj zemlji, a koji su u višednevoj posjeti Republici Srpskoj, otvorili su vrata za saradnju domaćim privrednicima, što je, prema ocjeni mnogih, prilika da se stvari ponovo vrate na svoje mjesto. Tokom njihove posjete, u Banjaluci su danas svečano otvoreni i "Dana Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj".

"Regija Nižnji Novgorod je poznata po auto-industriji i to je prilika za našu metalsku industriju da se nađe na tržištu Ruske Federacije", rekao je Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, koja je bila domaćin sastanka privrednika.

On je istakao da u izvozu iz Republike Srpske u Rusiju sa 75 odsto učestvuje voće, dok više od 90 odsto uvoza iz Rusije otpada na naftu i naftne derivate.

"Bilo je problema s porijeklom voća i to je jedan od razloga pada vrijednosti izvoza u 2018. godini. To je još jedna poruka da naši inspekcijski organi moraju da se pozabave tim anomalijama, ali i da se privrednici uozbilje, jer samo na profesionalan način i uz dobar kvalitet proizvoda mogu naći prostor na ruskom tržištu. Rusko tržište je ogromno i važno je da su stvoreni tehnički uslovi da se proizvodi mogu izvoziti. Probleme koje smo imali treba prevazići i naći način da izvoz bude povećan", kaže Ćorić i dodaje kako je na rusko tržište počeo i izvoz namještaja i proizvoda mašinske industrije.

Ivan Razuvajev, generalni direktor Privredne komore Nižnjeg Novgoroda, rekao je da su privrednici iz te regije prepoznali ogroman potencijal i iskazali veliko interesovanje za saradnju s privrednicima u RS. Prema njegovim riječima, glavni zadatak Komore na čijem je čelu je da omogući novi impuls kako bi saradnja među privrednim subjektima bila na višem nivou i omogućila projekte na obostranu korist.

"Doveli smo veliku delegaciju privrednika i odredili osnovne sektore koji su interesantni za potencijalnu saradnju, a to su mašinska industrija, poljoprivreda i medicina", rekao je Razuvajev.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, istakao je da je Srpska zainteresovana za dodatno unapređenje privredne saradnje s ruskom Nižnjenovgorodskom oblasti, koja ima više od 3,2 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod viši od 50 milijardi dolara.

"Ova oblast je jedna od najrazvijenijih u Rusiji i ima izuzetne privredne potencijale. Ranije smo potpisali Sporazum o saradnji i sada ga realizujemo", rekao je on nakon sastanka sa delegacijom Nižnjenovgorodske oblasti, koju je predvodio viceguverner regije Jevgenij Ljuljin.

"Predstavili smo potencijale RS, a jedan od njih je i geografski položaj. Ponudili smo da s privrednim subjektima iz Rusije imamo zajedničku proizvodnju koju ćemo plasirati na evropskom tržištu. Ponudili smo i da ulažu u energetski sektor, a spremni smo da gasovod 'Turski tok' bude nastavljen i prema Banjaluci", rekao je Višković.

Ljuljin je naglasio da njihovu delegaciju u Banjaluci čini više od 100 privrednika, te da pregovaraju o saradnji na različitim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije