Privreda

Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj?

Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj?
Foto: Tanjug/AP ilustracija | Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj?
N.N.

Upravo su obustavljene isporuke gasa iz Rusije Poljskoj, a u toj zemlji se formira i tim za upravljanje krizom. Međutim, još ne stiže zvanična potvrda.

Prema Onetovim informacijama, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj.

"Nema saopštenja sa ruske strane da li je to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zaprijetio. Zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas“, navodi se na sajtu.

Premijer Mateuš Moravjecki je prošlog petka upitan da li će se odlučiti da vrši transfere u rubljama, kako je to tražila ruska strana. Rok za plaćanje je dospio prošlog petka.

"Sve pravne službe u Evropskoj komisiji rade na formulisanju mišljenja o ovoj stvari. Držaćemo se linije koju je razvila Evropska komisija. Ako se ispostavi da plaćanja u rubljama ne krše sankcije, države će donijeti sopstvene odluke o ovom pitanju. I mi ćemo to takođe razmotriti. Ako se pokaže da takva regulacija plaćanja krši sankcije, mi ćemo se striktno držati ove linije Evropske komisije", odgovorio je Moravjecki.

Prema pismu koje su dobili kupci Gasproma, od 1. aprila ove godine, "neprijateljske zemlje" moraju da plate gas u rubljama ili u suprotnom Rusi da "zatvore slavinu".

Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Njemačku, nije pristala na ovaj diktat. Nezvanično se saznaje da je u petak, 22. aprila, istekao rok za izmirenje plaćanja gasa u ruskoj valuti.

(Onet)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije