Privreda

Pratite nas na Google news

Rusija počela da šalje gas Turskim tokom

Rusija počela da šalje gas Turskim tokom
Foto: Ilustracija | Rusija počela da šalje gas Turskim tokom
Tanjug

Rusija je počela da šalje gas Bugarskoj, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji putem novog gasovoda Turski tok, objavio je danas Bulgartransgaz navodeći da je to način da se smanji isporuka preko Ukrajine.

Rusija gradi Turski tok i radi na udvostručenju kapaciteta gasovoda Sjeverni tok kojim gas šalje preko Baltičkog mora u Njemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu ka evropskom tržištu.

"Isporuke ruskog gasa ne samo za nas, nego i za Grčku i Sjevernu Makedoniju idu putem nove ulazne tačke (na našoj granici s Turskom)", rekao je direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, za bugarski nacionalni radio BNR.

Ruski Gasprom počeo je da šalje oko 3 milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj putem Turskog toka 1. januara zamijenivši dotadašnju rutu preko Ukrajine i Rumunije, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Gasprom je prošle godine isporučio oko 3 milijarde kubnih metara gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona Sjevernoj Makedoniji.

Malinov je rekao da taj Transbalkanski gasovod sada ne radi, ali i dodao da se mogao koristiti za slanje gasa Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini ukoliko bude potražnje.

Rusija gradi Turski tok s dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi cjevovod je namijenjen Turskoj, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske.

Bugarska se nada da će moći da počne isporuku gasa Srbiji do maja i planira da izgradi cijelu dionicu do kraja godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije