Privreda

"Ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH nanijela štetu domaćim proizvođačima"

"Ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH nanijela štetu domaćim proizvođačima"
Foto: Ilustracija | "Ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH nanijela štetu domaćin proizvođačima"

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, te traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

"Ministarstvo osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je u prošloj godini fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala oko 1.200 fitosanitarnih sertifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

"Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u Republici Srpskoj efikasan", navodi es u saopštenju.

Ministarstvo zbog svega toga traži od nadležnih organa i institucija da izvrše kontrole u dijelu svojih nadležnosti i utvrde odgovornost svih aktera, te djeluju na takav način, kako se ovakvi slučajevi više ne bi mogli ponoviti.

Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu ponedjeljak, 22. januara.

Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije