Privreda

Ruske firme traže izmjene ugovora sa kupcima nafte

Ruske firme traže izmjene ugovora sa kupcima nafte
Foto: Ilustracija | Ruske firme traže izmjene ugovora sa kupcima nafte
Srna

MOSKVA - Ruski energetski giganti vrše pritisak na kupce nafte sa Zapada da plaćanje vrše u evrima umjesto u dolarima i uvode klauzule o penalima u ugovore pošto Moskva pokušava da se zaštiti od mogućih novih američkih sankcija.

Sedam izvora iz ove industrije rekli su Rojtersu da su velike zapadne naftne i trgovačke kompanije u sporu sa trećim i četvrtim po veličini ruskim proizvođačima nafte, firmama "Gasprom njeft" i "Surgutnjeftgas".

Sličan spor nastao je i između najvećeg ruskog izvoznika nafte "Rosnjefta" i zapadnih kupaca.

Ranije ove sedmice, trgovački izvori rekli su da "Rosnjeft" želi da kupci nafte sa Zapada plaćaju penale od 2019. godine u slučaju da ne plate za isporuke nafte ako nove američke sanckije poremete trgovinu.

"To je dio istog trenda - ruska naftna industrija radi na ublažavanju rizika od novih sankcija. Kupci kažu da oni ne mogu da preuzmu rizik, pa treba da pronađemo kompromise", rekao je jedan izvor sa Zapada blizak pregovorima.

Rusija je pod sankcijama SAD i EU od 2014. godine i pripajanja Krima. Sankcije su više puta proširene da bi obuhvatile nove kompanije i sektore.

Ruskim naftnim firmama otežano je da pozjamljuju novac u inostranstvu, sakupljaju novi kapital ili razvijaju bušotine na Arktiku i nekonvencionalne izvore energije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije