Privreda

Ruski gas i dalje teče ka Poljskoj i Bugarskoj

Ruski gas i dalje teče ka Poljskoj i Bugarskoj
Foto: Unsplash/Martin Adams | Ruski gas i dalje teče ka Poljskoj i Bugarskoj

LONDON/SOFIJA - Ruski gas nastavio je da teče jutros ka Poljskoj i Bugarskoj, mada su državne gasne kompanije obje zemlje u utorak saopštile da su dobile obavještenje od Gasproma da će im od danas biti prekinute isporuke pošto su odbile da izmire račune u rubljama.

Protok ruskog gasa, prema ugovoru o gasovodu Jamal, povećan je jutros nakon što su ranije pale na nulu, javlja Rojters pozivajući se na podatke mreže operatera za prenos gasa Evropske unije.

Fizički tok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa od Bjelorusije ka Poljskoj izosio je 3.449.688 kilovat-sati u 4:22 časa po srednjoevropskom vremenu.

Takođe, izvršni direktor bugarskog operatera gasne mreže Bulgartransgaza, Vladimir Malinov, izjavio je jutros za Rojters da isporuke ruskog gasa Bugarskoj za sada nastavljaju da pritiču.

Bugarsko Ministarstvo energetike saopštilo je u utorak da je bugarska državnu gasna kompaniju Bulgargaz dobila obavještenje od Gasproma da će od danas biti obustavljene isporuke gasa.

Bugarsko ministarstvo će kasnije danas održati brifing za novinare na kojem će javnost obavijestiti o situaciji.

Poljska državna gasna kompanija PGNiG takođe je objavila u utorak da je od Gasproma dobila obavještenje da će joj od 27. aprila od 8.00 časova po poljskom vremenu biti potpuno obustavljene isporuke gasa jer je odbila da plati račun u rubljama.

"PGNiG smatra da je obustava isporuke gasa u suprotnosti sa ugovorom o Jamalu. Prema tome, kompanija će preduzeti adekvatne radnje da ponovo uspostavi izvršenje isporuka gasa po ugovoru", navela je poljska kompanija u saopštenju.

Štaviše, poljska kompanija je poručila da zadržava pravo da traži naknadu štete zbog obustave isporuka gasa i da će ostvariti sva ugovorna i druga prava koja ima po zakonu.

S druge strane, Bugarska je izvijestila da je "u potpunosti ispunila svoje obaveze i izvršila sva plaćanja po ugovoru, blagovremeno, striktno i u skladu sa njegovim klauzulama".

Zvanična Sofija je ocijenila da nova dvostepena procedura plaćanja koju je predložila Rusija nije u skladu sa postojećim ugovorom koji važi do kraja ove godine i predstavlja značajan rizik za Bugarsku. Bugarsko ministarstvo energetike je navelo da trenutno nisu potrebna nikakva ograničenja potrošnje u zemlji.

Cijene gasa u Evropi su na kasnom trgovanju u utorak skočile nakon što je poljski portal Onet objavio prvi nezvanični izvještaj o obustavi isporuka gasa Poljskoj.

Kupovna cijena gasa na holandskom TTF čvorištu, za mjesec unaprijed, skočila je za 18 odsto nakon vijesti poljskog portala, dostigavši unutardnevni maksimum od 107 evra za MWh u 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu, prije nego što je ponovo pala, prenio je S&P Global.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije