Privreda

Ruski turizam cvjeta, plaže krcate

Ruski turizam cvjeta, plaže krcate
Foto: Tanjug/AP | Ruski turizam cvjeta, plaže krcate

SOČI - Zbog pandemije virusa korona i ograničenog međunarodnog aviosaobraćaja, većina Rusa se odlučila za domaći turizam.

U crnomorskim ljetovalištima, na Krimu i Sočiju, više ni igla ne može da padne. Plaže su krcate, a hoteli i pansioni prebukirani.

Turistička sezona u Rusiji je i zvanično počela 1. jula - može se putovati u svaki region zemlje, ukinuta je obavezna dvonedjeljna izolacija i više se ne traže potvrde i testovi o odsustvu virusa korona, osim ako se ide u sanatorijume.

Počeli su sa radom hoteli, odmarališta i muzeji. Plaže su ove godine otvorene dva mjeseca kasnije i reklo bi se - nikad nisu bile punije.

Domaći turizam je pokrenut u 74 ruska regiona, od Kalinjingrada do Vladivostoka, uz određena ograničenja i mjere predostrožnosti, koje podrazumijevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance od metar i po i slično - sve zarad bezbjednosti i zaštite zdravlja građana.

Ogromnu popularnost među turistima tradicionalno imaju morske destinacije, poput Krima i Sočija, ali i planinski predjeli zemlje. Problem je malo slobodnih mjesta, pa će ga oni koji nisu na vrijeme rezervisali smještaj sada, u jeku sezone, teško i naći.

"Trenutno vodeće turističke agencije nude ture u Hakasiju, na Altaj, u Kareliju, kao i putovanja u Sankt Peterburg zajedno sa Karelijom. To su veoma popularne i tražene destinacije. Do Karelije ljudi stižu i preko Petrozavodska i preko Peterburga, pa odatle autobusom. Jezero Bajkal je takođe popularno. Nažalost, problem je što nema mogućnosti da se svi smjeste, jer nema dovoljno smeštajnih kapaciteta", kaže za Sputnjik Sergej Golov, predsjednik Saveza turističkih agencija Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije