Privreda

Ryanair vrši dodatne inspekcije Boeing letjelica

Ryanair vrši dodatne inspekcije Boeing letjelica
Foto: Pixnio | Ryanair vrši dodatne inspekcije Boeing letjelica

​Više nije tajna da Boeing ima ozbiljnih problema kada je u pitanju proizvodnja i kontrola kvaliteta aviona. Povjerenje u američku firmu je poljuljano, a čini se da Boeingu ne vjeruje ni jedan od njegovih najvećih mušterija - Ryanair.

Generalni direktor Ryanair Grupe, Majkl O'Liri, nedavno je izjavio da avio-kompanija vrši dodatne inspekcije na novoisporučenim Boeing 737 MAX letjelicama, prenosi "Simple Flying" pozivajući se na "CNN". On navodi da mehaničari Ryanaira u Irskoj vrše dvodnevni pregled svih novih aviona prije nego što isti uđu u komercijalni saobraćaj.

Razloga za dodatne provjere svakako ima. Prvi čovjek Ryanaira je izjavio da je tim inženjera jednom prilikom pronašao francuski ključ ispod poda aviona kao i da je jedna letjelica bila isporučena bez ručki na sjedištima.

Majkl O'Liri je pored mnogih kritika uputio i jednu pohvalu za Boeing. Prema njegovim riječima, niskotarifnoj avio-kompaniji je u periodu od oktobra do decembra 2023. godine isporučeno dvanaest Boeing 737 MAX koji predstavljaju do sada najkvalitetniju seriju aviona.

Mada Boeing trenutno ulaže napore da poboljša kvalitet proizvodnje, trenutna situacija loše se odražava na kupce njegovih aviona. Ryanair je jedan od mnogih korisnika B737 MAX čije isporuke kasne.

O’Liri je krajem prošle godine izjavio da je po prvobitnom planu 57 aviona trebalo da se pridruži floti do aprila 2024. godine, ali da su isporuke odložene do juna. Nakon incidenta na letu AS1282 i ograničenja obima proizvodnje aviona nametnute od strane Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA), dinamika isporuka aviona čini se još neizvjesnijom.

Ryanair u svojoj floti ima 299 aviona od čega je njih 91 tipa Boeing 737 MAX 8. U sklopu flote Ryanair Grupe, koju čine i Buzz, Lauda Europe, Malta Air i druge, nalazi se 585 letelica, a njih 147 pripada MAX porodici aviona, pokazuju podaci servisa "Planespotters", prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije