Privreda

"Ryanairovo" osoblje iz četiri države najavilo štrajk za kraj mjeseca

"Ryanairovo" osoblje iz četiri države najavilo štrajk za kraj mjeseca
Foto: Ilustracija | "Ryanairovo" osoblje iz četiri države najavilo štrajk za kraj mjeseca
N.N.

BRISEL – Kabinsko osoblje irskog avio prevoznika "Ryanaira" stupiće na kraju jula u štrajk u Italiji, Portugalu, Španiji i Belgiji, objavio je u četvrtak belgijski sindikat radnika CNE, potvrdivši pisanje belgijskih medija.

Radnici najvećeg evropskog niskobudžetnog avio prevoznika već duže vrijeme traže veće plate i bolje uslove rada, podsjeća novinska agencija "dpa". Osim toga, osoblje traži i pravo plaćenog bolovanja i ukidanje postavljenih prodajnih normi za proizvode poput srećki.

Sindikat se sastao u četvrtak u Briselu nakon isteka ultimatuma "Ryanairu" krajem juna da prihvati lokalne propise kao što to čine i ostale avio kompanije, dodali su iz CNE-a, jednog od najvećih sindikata u Belgiji.

U Italiji će kabinsko osoblje "Ryanaira" stupiti u jednodnevni štrajk 25. jula a istog dana će ali u 48-satni štrajk stupiti njihove kolege u Španiji, Italiji i Belgiji, prenio je britanski BBC. Sindikati su najavili i moguće daljnje akcije ako irski prevoznik ne pristane na ustupke u pogledu nekih uslova zapošljavanja.

U srijedu su sindikati objavili popis traženih promjena. Zahtjevi, među ostalim, uključuju uplatu plata na bankovne račune u zemljama u kojima su zaposleni a ne u Irskoj, matičnoj zemlji "Ryanaira".

U prvoj polovini sedmice piloti zaposleni u samom "Ryanairu", inače članovi njegove irske sindikalne podružnice, najavili su svoj prvi štrajk za 12. jul, podsjeća "BBC".

U saopštenju sindikati takođe pozivaju Evropsku komisiju i vlade članica Evropske unije da preduzmu mjere kako bi suzbile "Ryanairovo" kršenje prava radnika. Takođe pozivaju Evropsku agenciju za sigurnost avio saobraćaja  i njene pandane u zemljama članicama da budu “budnije kada je u pitanju 'Ryanair' i da ih prisile da poštuju zakone".

"Nije došlo do nikakvog napretka iako 'Ryanair' tvrdi da je u pregovorima sa sindikatima širom Evrope. Moraju se uistinu pozabaviti uslovima rada na koje se radnici žale", rekla je Liz Blekšo, direktor kampanje "ITF".

Na službenoj stranici "Ryanaira" u četvrtak je potvrđeno da je 3. jula primljena obavijest o štrajku iz sindikata FORSA u ime 100-tinjak irskih pilota koji su zaprijetili jednodnevnim štrajkom 12. jula.

"Ryanair" ima više od 4.000 pilota, napominju u avio prevozniku sa sjedištem u Dablinu.

(Novac.jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije