Privreda

SAD optužile Kinu za manipulaciju juanom: Šta to znači i koje su posljedice?

SAD optužile Kinu za manipulaciju juanom: Šta to znači i koje su posljedice?
Foto: Tanjug/AP | SAD optužile Kinu za manipulaciju juanom: Šta to znači i koje su posljedice?

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države zvanično su proglasile Kinu manipulatorom kursom, odnosno valutom, što je potez koji će dodatno pojačati napetosti između dvije najveće svjetske privredne sile, javlja BBC

Naime, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zatražio nametanje 10-odstotnih carina za uvoz kineske robe, Kina je, tvrdi SAD, odlučila da uzvrati padom vrijednosti kineskog juana u odnosu na dolar kako bi ublažila posljedice posljednjeg Trampovog poteza.

Kurs juana je jutros pao na više od 7 juana po dolaru, prvi put od 2008. godine.

Pad juana pogoduje kineskom izvozu jer čini kineske proizvode konkurentnijim na svjetskom tržištu, budući da postaju jeftiniji inostranim valutama poput dolara. 

Tako bi pad kursa juana trebalo da ublaži i uticaj povećanja američkih carina na kineske proizvode. Podsjetimo, Kina je prošle nedjelje obećala da će odgovoriti na novi američki paket carina od 10% na kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Dozvoljavanje pada juana znači da su kineske vlasti izgubile nadu da će postići trgovinski sporazum s Vašingtonom, ocjenjuje Džulijan Evans-Pričard iz konsultantske kompanije "Capital Economics".

Neposredno prije nego što je američko ministarstvo finansija proglasilo Kinu kursnim manipulatorom, Tramp je Kinu na Twitteru optužio da manipuliše svojom valutom, nakon naglog pada vrijednosti kineskog juana.

Američka vlada saopštila je da će ministar finasija  Stiven Mnučin sada sarađivati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) radi poništavanja "nepravedno stvorene kompetitivne prednosti" koja je rezultat novih kineskih poteza.

"Kina ima dugu istoriju držanja valute ispod njene vrijednosti kroz trajnu intervenciju širokih razmjera na inostranom tržištu valuta. Posljednjih dana Kina je preduzela konkretne korake da devalvira svoju valutu", navodi se u saopštenjuu američkog ministarstva finansija.

Kakve će biti posljedice?

Ovaj najava američkog ministarstva finansija bi mogla da ima i političke posljedice jer dodatno smanjuje mogućnost da će Kina pristati na kompromise u trgovinskim pregovorima s Amerikom, zaključuje ekonomska dopisnica BBC-ja Mišel Fluri.

Ali američke mogućnosti prilično su ograničene jer je ono što obično slijedi nakon optužbe za manipulisanje kursom - trgovinski pregovori i eventualno uvođenje carina - već odavno na snazi.

Naime, SAD i Kina su više od godinu dana u trgovinskom ratu. Takva situacija stvara osjećaj nesigurnosti na svjetskom tržištu, a ulagači i kompanije pokušavaju da utvrde kako će sve to uticati na njihovo poslovanje.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine su sada dostigle svoj vrhunac i otklonile mogućnost brzog dogovora između dvie najveće svjetske ekonomije, što ostavlja neizvjesnim kako će to sve uticati na ionako slab privredni rast u svijetu.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije