Privreda

SAD uvele sankcije kineskoj kompaniji SMIC

SAD uvele sankcije kineskoj kompaniji SMIC
Foto: Ilustracija | SAD uvele sankcije kineskoj kompaniji SMIC

Vlada SAD uvela je restrikcije na izvoz za najvećeg kineskog proizvođača silikonskih čipova, nakon što je, kako kaže, utvrdila da postoji "neprihvatljiv rizik" da bi oprema dobavljača ove kompanije mogla da bude iskorišćena u vojne svrhe.

Dobavljači određene opreme za "Semikondaktor manufekčuring internešnl korporejšn" (SMIC) će sada morati da se prijave za pojedinačne licence za izvoz, navodi se u pismu ministarstva trgovine od petka koji je dat na uvid Rojtersu.

SMIC je, posle "Huaveja", postala druga vodeća kineska kompanija koja se suočila sa američkim sankcijama.

Pentagon je ranije ovog mjeseca saopštio da razmatra da na crnu listu stavi i SMIC, za koju američke vlasti smatraju da predstavlja prijetnju zbog navodne "fuzije" civilnih i vojnih tehnologija.

Iz kompanije SMIC tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obavještenje o restrikcijama, kako prenosi Rojters. U saopštenu ove komapnije se navodi da ona nema nikakve veze sa kineskom vojskom i da su poluprovodnici koje ona proizvodi i usluge koje nudi namijenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Američko ministarstvo trgovine je odbilo da da komentar u vezi sa restrikcijama uvedenim kompaniji SMIC. Biro za industriju i bezbjednosti pri ministarstvu trgovine SAD saopštio je da "konstantno nadgleda i procjenjuje bilo kakve potencijalne prijetnje američkoj nacionalnoj bezbjednosti i interesima spoljne politike".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije