Privreda

Pratite nas na Google news

SAD uvele sankcije ruskom Rosnjeftu zbog podrške Maduru

SAD uvele sankcije ruskom Rosnjeftu zbog podrške Maduru
Foto: Ilustracija | SAD uvele sankcije ruskom Rosnjeftu zbog podrške Maduru
Tanjug

VAŠINGTON - SAD su uvele sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.

Sankcije protiv filijale Rosnjefta "Rosnjeft trejding S.A." i njenog predsjednika Didijea Kazamira dio su diplomatske i ekonomske kampanje Trampove administracije da se s vlasti smijeni predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, prenosi Glas Amerike.

Venecuela je uz pomoć Rosnjeft trejdinga uspjela da izveze stotine hiljada barela nafte prošle godine uprkos sankcijama koje je Vašington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.

"Danas smo uveli sankcije ruskoj naftnoj kompaniji 'Rosnjeft trejding S.A.' i time prekinuli Madurovu glavnu pomoć za izbjegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korupmirani režim i omogućavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima će odgovarati za svoje poteze", rekao je u utorak americki državni sekretar Majk Pompeo.

Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsjednika znače da će im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontrolišu američke finansijske institucije.

Takođe, oni koji posluju sa njima mogli bi da budu suočeni sa američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trampove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno uticati na globalne cijene nafte.

Zvaničnici su naveli da je predsjednik Donald Tramp odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.

Sjedinjene Države i još oko 60 zemalja za privremenog predsjednika Venecuele priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida, podseća Glas Amerike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije