Privreda

SATWORK-ov servis "Eko-vožnja" prečica do uštede

SATWORK-ov servis "Eko-vožnja" prečica do uštede
Foto: N.N. | SATWORK-ov servis "Eko-vožnja" prečica do uštede

BANJALUKA - Vlasnici flota vozila u stalnom su traganju za modulima koji će im omogućiti uštede, odnosno smanjenje troškova, a da bi u tome uspjeli, pomaže im servis "Eko-vožnja", koji je u ponudi kompanije SATWORK d.o.o. iz Banjaluke.

U pitanju je jedan od novijih servisa, za koji već vlada veliko interesovanje klijenata, što nikoga ne iznenađuje, s obzirom na brojne pogodnosti koje nudi.

SATWORK d.o.o. je kompanija koja putem svog sistema SatIRS već 15 godina veoma uspješno pruža usluge upravljanja flotama vozila.

Klijenti se sve više odlučuju za njihove usluge s ciljem ostvarenja boljih poslovnih rezultata uz maksimalno iskorištenje transportnih kapaciteta. Broj praćenih objekata na SatIRS sistemu se kontinuirano povećava, a tako i količina podataka koji se dnevno preuzimaju, obrađuju i kroz različite izvještaje isporučuju klijentima.

KVALITET: To je, kako ističu u SATWORK-u, velika odgovornost i zahtijeva maksimalnu podršku klijentima u tehničkom i profesionalnom smislu, s obzirom na to da su neki od zahtijevanih i isporučenih izvještaja ključni za kvalitetnu organizaciju poslovnih procesa kod samih klijenata.

"Naši klijenti su u prvom redu kompanije koje raspolažu velikim flotama vozila, što znači transportne firme, firme koje se bave logistikom, dostavom, a naša tehnička podrška njima je potpuna, 24 sata, sedam dana u nedjelji", poručuju iz ove uspješne banjalučke kompanije.

Maksimalno iskorištavanje transportnih kapaciteta, organizovanje ruta na optimalan način, praćenje i kontrola potrošnje goriva, praćenje i kontrola kvaliteta vožnje, kao i uticaj svih tih parametara ne samo na rezultate poslovanja samog klijenta, nego i na širu društvenu zajednicu, zaštitu životne sredine, pa i na smanjenje direktnog kontakta između ljudi u kontekstu trenutno aktuelnih zbivanja, samo su neki od izazova s kojima se zaposleni u SATWORK-u svakodnevno susreću u radu sa svojim klijentima.

"Fokusirani smo na razumijevanje potreba klijenata i kreiranje adekvatnih rješenja i uvijek nastojimo da ponuđena rješenja budu jednostavna za korištenje i prilagođena specifičnostima svakog pojedinačnog klijenta. Imamo mogućnost da ispratimo specifične zahtjeve klijenata s obzirom na to da smo kreatori sistema SatIRS, koji je baza na kojoj su razvijani svi servisi koje nudimo", kažu iz SATWORK-a.

Kako dodaju, jedan od novijih servisa i trenutno za klijente interesantnih je upravo servis "Eko-vožnja". Lepeza njegovih mogućnosti je izuzetno široka.

PREGLED: Opšte je poznato da način odnosno stil vožnje direktno utiče na potrošnju goriva i na troškove održavanja, kao i na bezbjednost učesnika u saobraćaju, a na kraju i na očuvanje životne sredine.

Servis "Eko-vožnja" omogućava pregled da li je i u kojoj mjeri u toku vožnje bilo prekršaja (naglih ubrzanja, kočenja i skretanja), a u odnosu na pređeni put.

Sistem (servis) omogućava i pregled da li je ruta bila optimalna ili ne, što je definisano na osnovu broja eko-penala po svakom parametru koji se mjeri na posmatranoj ruti.

Eko-penali određuju se na osnovu broja nastalih prekršaja i samog intenziteta prekršaja, a njihov opseg je od nula do 10, gdje nula označava da je sve uredno za pređenu kilometražu.

"Na osnovu analiza i mjerenja koje smo sproveli, optimalan broj ubrzanja, kočenja i skretanja na pređenih 100 km je 10 po svakom parametru (10 naglih ubrzanja, 10 naglih kočenja, 10 naglih skretanja)", pojašnjavaju iz SATWORK-a.

Klijent ovaj servis može prilagođavati svojim potrebama. Na primjer, može da mijenja optimalan broj prekršaja. Recimo, ako je unesena vrijednost 10 dozvoljenih prekršaja (broj naglih ubrzanja, kočenja, skretanja), to automatski znači da je na ruti od 50 km dozvoljeno pet prekršaja (pet ubrzanja, pet kočenja, pet skretanja), odnosno na 170 km dozvoljeno je 17 prekršaja (po 17 ubrzanja, kočenja i skretanja).

IZVJEŠTAJI: Omogućen je i prikaz prekršaja na mapi, gdje se za svaki nastali prekršaj može vidjeti vrijeme njegovog nastanka, intenzitet prekršaja i brzina nakon nastalog događaja, što predstavlja osnovu za dalje istraživanje ukoliko je to potrebno.

 "Na osnovu načinjenih prekršaja kreiraju se različiti izvještaji, koji pokazuju stil vožnje po vozilu, po vozaču, po određenoj ruti koja je po nečemu specifična, a koje klijenti, vlasnici flote, koriste prema svojim poslovnim modelima upravljanja. Tako klijent može na osnovu dobijenih informacija da izvrši određene izmjene u rasporedu vozača ili vozila po rutama, kao i da stimuliše svoje radnike na osnovu informacija da li upravljaju vozilima u skladu s očekivanjima itd.", pojašnjavaju iz SATWORK-a.

I to nije sve - moguće je u samo vozilo ugraditi zvučnu ili svjetlosnu signalizaciju kojom se upozorava vozač o neadekvatnom korištenju vozila, što bi trebalo da izazove očekivanu pozitivnu reakciju vozača, u cilju poboljšanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, na prvom mjestu, a posljedično i pozitivan rezultat kada su u pitanju troškovi održavanja samog vozila (količina potrošenog goriva, habanje rezervnih dijelova, guma itd.), kao i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu.

INTENZITET PREKRŠAJA

Kada je u pitanju sam intenzitet prekršaja, on se izražava u sljedećim jedinicama:

•        Jedinica za mjerenje ubrzanja i kočenja je km/h/s, odnosno koliko se brzina promijenila u jednoj sekundi. Na primjer, ako je vrijednost kočenja 12,7 km/h/s, to znači da je sila koja je korištena za kočenje jednaka sili potrebnoj da se za samo tri sekunde potpuno zaustavi vozilo koje se kreće brzinom 38,1 km/h.

•        Jedinica kojom se mjeri agresivnost vožnje u skretanju je stepeni u sekundi, pa tako, ukoliko je vrijednost skretanja 61 stepen u jednoj sekundi, onda je za okret od 180 stepeni potrebno manje od tri sekunda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije