Privreda

Sa vodećim imenima o energetskoj tranziciji: Infinity IG i ove godine na SET-u

Sa vodećim imenima o energetskoj tranziciji: Infinity IG i ove godine na SET-u
Foto: N.N. | Sa vodećim imenima o energetskoj tranziciji: Infinity IG i ove godine na SET-u

Obnovljivi izvori energije, dekarbonizacija, energetska efikasnost, elektromobilnost, razvoj gasne infrastrukture - sve su to teme o kojima će vodeći, regionalni stručnjaci voditi polemiku na ovogodišnjem Samitu energetike koji se od 16. do 18. marta održava u Trebinju.

Tranzicija energetskog sektora koja podrazumijeva ne samo promjenu izvora energije, već i načina njene upotrebe, izazov je sa kojim se što prije moramo suočiti, kažu u Infinity International Group čije će članice, kao domaći lideri u oblasti energetike i informacionih tehnologija, i ove godine biti među panelistima. 

S obzirom na ozbiljne planove za osvajanje ino tržišta i izvoz, SET je za nas izvrsna prilika da ostvarimo nove kontakte, kaže Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije Kaldera, članice Infinity grupacije. I formalni i neformalni susreti sa renomiranim privrednicima i predstavnicima institucija iz čitavog regiona uvijek rezultiraju nekom novom saradnjom i partnerstvima.  

"Naša kompanija namjerava da prezentuje dva nova proizvoda koji su već u upotrebi i na tržištu. U pitanju su blindirne trafo stanice i srednjanaponska postrojenja primarnog tipa. Kao i svi drugi reniomirani proizvođači koji se ozbiljno bave proizvodnjom, nastojimo da pratimo tehnološki napredak i nove trendove, a samim tim i proširujemo asortiman naših proizvoda. Paraleleno sa planovima sa izvoz, radimo i na proširenju proizvodnih kapaciteta i unapređenju tehologije i zato je učešće na SET-u za nas svake godine novi izazov i nova prilika", kaže Babić.

S posebnom pažnjom na ovogodišnjem SET-u pratiće se i oblast elektromobilnosti u koju je i naš region ozbiljno zakoračio. Kao jedna od vodećih firmi u Republici Srpskoj sa više od 20 punionica za električne automobile, kompanija EP Mobile, članica Infinity IG, intenzivno radi na proširenju kapaciteta i propratnoj regulativi, kaže direktor ove kompanije, Nikola Karan.

Zato je Samit idealna prilika da se progovori o značaju i mogućnostima šire primjene električnih i hibridnih vozila i na našem prostoru. 

"Kako bi stimulisali kupovinu električnih automobila, potrebno je više uraditi i po pitanju subvencija za građane, poput besplatnih parking-zona za e-vozila. Carinska stopa prilikom kupovine takvih automobila smanjena je na pet odsto, a mi smo bili jedni od inicijatora. Međutim, radimo na tome da se u potpunosti ukine. Kada je riječ o regulativi i usklađivanju sa direktivama EU, u Srpskoj je ta oblast djelimično definisana Zakonom o električnoj energiji i novim zakonom o obnovljivim izvorima energije", kaže Karan i napominje da će od velikog značaja biti i razmjena iskustava sa kolegama iz regiona koji su, poput, Srbije, svoju regulativu u jednom dijelu dobro proveli. 

“Zakonom je propisano da je svaki investitor stambenih jedinica dužan da obezbijedi nekoliko parking mjesta za električne automobile. Tamošnje institucije ušle su u tu oblast mnogo ozbiljnije nego mi, ali ja se nadam da ćemo i mi ubrzo uspostaviti takve sisteme”, napominje Karan.

U procesu tranzicije energetskog sektora digitalizacija je nezaobilazna karika, zbog čega se na Samitu očekuju i kompanije koje imaju specifična znanja i korisna iskustva i u toj oblasti. Samit energetike u Trebinju polako, ali sigurno, postaje dominantan događaj u regionu, što je prepoznala i naša kompanija i grupacija, kaže Vladimir Perišić, direktor Prointera ITSS.

U vremenu globalne nestabilnosti i promjena u energetskom sektoru koje prati i digitalizacija, izuzetno je značajno razmijeniti znanje i iskustva sa regionalnim liderima u tim oblastima. 

"Od SET-a očekujemo kvalitetne diskusije i konkretne zaključke o različitim pitanjima, prije svega dekarbonizaciji energetskog sektora, obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, elektromobilnosti. Otvorićemo sa našim klijentima i druge teme na B2B sastancima, a sve u cilju razvoja energetskog sektora i realizacije projekata koji su od velike važnosti za naše klijente i društvo u cjelini", kaže Perišić. 

Sa više od tri hiljade značajnih projekata iz brojnih oblasti, stručnjaci iz Infinity grupacije, kao jednog od regionalnih lidera u oblastima informacionih tehnologija, elektroenergetike i elektromobilnosti, daće značajan doprinos u traženju najboljih rješenja za modernizaciju energetskog sektora i njegovo funkcionisanje u budućnosti, vjeruju u grupaciji koja je i ove godine zlatni sponzor Samita u Trebinju. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije